joi, 29 aprilie 2010

The Truman Show

In fiecare prima duminica din luna este seara de film. Duminica, 02 mai 2010, intre orele 17:00-19:00 s-a dezbatut filmul The Truman Show, film in regia lui Andrew Niccol.

De ce acest film?
Truman Burbank trăieşte în oraşul, aparent perfect, Seahaven – fără să ştie că acesta este o imensă scenă, cu un cer fals, că toţi oamenii sunt actori şi că întreaga sa viaţă este urmărită de milioane de oameni care deschid televizorul în fiecare zi. Lumea lui Truman este dirijată de regizorul de televiziune Christof – de undeva din cer. Cu toate acestea, atunci când vede o lumină căzând din cer şi aude vocea regizorului la radio, Truman începe să devină suspicios. Îşi aminteste de Lauren, o actriţă care îi spusese că totul era doar un show TV, şi porneşte să o caute…
Te-ai întrebat câtă libertatea ai cu adevărat? De unde ştii cine eşti?
Oare cat manipulează mass-media? Oare nu fac totul fiindcă aşa am fost programat? De unde vine dragostea? Ce rost are viaţa mea?
Acestea au fost doar cateva din intrebarile la care s-a raspuns.
Te asteptam sa fii si tu parte a discutiilor si dezbaterilor pe aceasta tema comentand pe blog parerea ta despre intrebarile ridicate mai sus.


Prezentarea filmului, a temei, a paralelei biblice (Truman Show vs. Marturia lui Pavel) si a biografiei regizorului Andrew Niccol este accesibila aici.

6 comentarii:

  1. Cata libertate avem? Asta e o intrebare foarte buna, dar si dificila... Avem o libertate care se manifesta in o parte din decizile personale care le luam, dar multe altele sunt impuse de societate, familie...reguli, traditii, prioritati impuse, la care trebuie sa te adaptezi si sa le respecti sau esti respins automat.

    Ma gandesc la Truman- toata viata lui a fost o minciuna fara sa fi stiut, pana cand...a decis sa nu mai face ceea ce ii impunea sistemul- care stia dat seama ca are erori- (in fiecare zi aceleasi lucruri: familie, serviciu, vecini-toti la fel si o rutina inimaginabila)...
    Ne amagim noi zilnic cu anumite lucruri care credem ca sunt ok si perseveram in ele fara sa ne dam seama ca sunt gresite?

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta idee! Cata libertate avem? Cat de cinstita e lumea in care traim?
    Intr-adevar, si eu cred ca lumea in general traieste intr-o mare miniciuna. De fapt. Sfanta Scriptura afirma ca "lumea zace in cel rau" si in 1 Ioan spune "ca Diavolul de la inceput a fost Inselator si Tata al minciunilor"...
    Suntem suma caracterelor noastre! Lumea suntem noi! Noi suntem lumea! Cum e ea? Exact cum suntem noi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Aseara la dezbaterea de dupa film mi-a placut gadul: de cele mai multe ori, defectele pe care le avem sunt date de faptul ca acceptam realitatea lumii in care traim. Uneori este greu sa ne intrebam: Care este adevarata realitate? Cea in care traim sau exista alte standarde?
    Este realitatea de astazi gresita? Cum trebuie eu sa ma raportez la ea?
    Concluzia serii a fost foarte fain punctata de Domnul Profesor... Cristos este Singurul Adevarat si noi trebuie sa ne raportam la El in tot ceea ce facem. Foarte fain! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Seara a fost intr-adevar reusita. Am ramas cu multe idei bune despre realitatea in care traim, si mai ales cu intrebari cu privire la viata. Sunt eu liber? Ce este libertatea? Destinul ne este scris, sau ni-l faurim singuri?

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mie mi-a placut atat filmu, cat si mai ales prezentarea de la inceput si dupa film.
    Paralelea cu Truman si sf.apostol Pavel a fost cred reusita.
    Am ramas cu un gand legat de "control" si libertate. Isus Hristos spune legat de aceasta: "veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi" (Evanghelia Ioan 8:32)
    Adevarul iti ofera calea spre libertate. La fel si Truman, o data ce a aflat adevarul a mers spre adevarata libertate.
    Isus mai spune ca "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata". Adevarata libertate o gasim doar in relatie cu El.
    Acesta cred ca este unul din paradoxurile crestinismului: "iti dai viata lui Hristos si devii liber". Sf.Augustin spunea: "Iubeste-l pe Hristos si apoi vei fi liber sa faci tot ce vrei"
    Va spun cu mare bucurie ca aceasta este adevarat: Ma bucur din plin de aceasta libertate pe care mi-o da credinta...

    RăspundețiȘtergere
  6. mihaela ambrosie3 mai 2010 la 21:22

    un film ok!
    Cu ce am ramas? Sunt asa multumita ca avem un Dumnezeu care tine toate lucrurile in control, dar nu este "papusarul" si noi marionetele! Avem libertate de alegere, nu suntem fortati sa facem ce altii aleg pentru noi!
    astept cu ineteres urmatoarele filme ale acestui regizor!!!

    RăspundețiȘtergere