miercuri, 21 aprilie 2010

Schimbarea incepe cu mine...

Vorbim despre schimbare... Cu totii avem nevoie de o schimbare, dar cum ne dam seama cand sa actionam altfel si cand sa facem diferenta?
Prof. Ciprian Dragomanu ne-a oferit duminica aceasta, 25 aprilie 2010, o serie de sfaturi practice si extrem de importante pentru a putea face cu adevarat o schimbare. Iata rezumatul temei prezentate:

Daca ar fi sa schimbi un aspect in viata ta care ar fi acela ? cei mai multi dintre noi dorim sa ne schimbam si suntem gata sa platim pretul schimbarii in viata noastra, mergem la seminarii, incercam diferite diete, schimbam regimuri politice, antrenori ai echipelor de fotbal si exemplele pot continua

In plus si Dumnezeu doreste sa ne schimbam; o viata care nu e dispusa la schimbare este o viata irosita. Schimbarea este o parte esentiala a unei vieti aflate intr-o continua dezvoltare iar noi trebuie sa ne schimbam pentru a ramane entuziasti si pentru a continua sa progresam.

Schimbarea este numita de DEX in urmatoarele definitii:

Schimbare = inlocuire, preschimbare, primenire, mutare, deviere, deplasare, mutare, impartasire, evolutie, metamorfoza, schimbare la fata, modificare, reforma, modificare, prefacere, tratament, transformare, variatie, inovatie, prefacere. A-si modifica comportamentul , atitudinea , aspectul, firea, conduita .

De multe ori ne confruntam cu situatia urmatoare: ideile noi pe care ni le insusim din carti, reviste, mass media, observam ca nu au efecte durabile si dupa un timp scurt- in medie, 3 zile- viata noastra revine la normal, fara putere, fara efecte durabile . Acest lucru este din cauza ca ne concentram mai mult pe aspectul exterior, comportamentul nostru vizibil in loc sa ne concentram pe aspectul interior adica ceea ce ne motiveaza.

Orice schimbare durabila, cu puternice efecte in viata noastra trebuie sa inceapa din interior pentru ca este lucrarea Lui Dumnezeu.

Procesul schimbarii in 4 pasi

Personajul biblic, Iacov era o persoana vicleana , chiar si numele lui se traduce in ebraica prin „trisor” sau „inselator”, dar o experienta care i-a schimbat viata l-a transformat inr-o persoana noua si el a devenit Israel, barbatul care a dat mai tarziu numele unei intregi natiuni. Aceasta povestire este un mesaj incurajator, un mesaj care ne spune ca nu trebuie sa ramanem in stadiul care ne aflam, ca Dumnezeu ne va ajuta sa ne schimbam si sa invingem slabiciunile din viata noastra. Noi trebuie doar sa-L lasam sa faca acest lucru . Cum il lasam pe Dumnezeu sa faca acest lucru ? Urmand acesti patru pasi:

1 Criza

Atunci cand Dumnezeu doreste sa ne schimbe, el incepe prin a ne atrage atentia, punandu-ne intr-o situatie frustranta pe care nu o putem controla. Noi nu putem invinge, ci devenim tot mai obositi in lupta. Dumnezeu foloseste experiente, probleme si momente critice pentru a ne atrage atentia, aceasta se intampla pentru ca Dumnezeu se pregateste sa ne schimbe in bine... dar nu ne vom schimba niciodata pana nu ne saturam de starea in care ne aflam, pana cand nu vom deveni nemultumiti si vom incepe sa ne simtim nefericiti. Cand vom fi devenit suficient de nemultumiti si nefericiti, vom fi motivati in cele din urma , sa-l lasam pe Dumnezeu sa faca ceva in vietile noastre.

El va ingadui o criza o problema, o situatie iritanta sau o frustrare in vietile noastre ca sa ne capteze atentia. El trebuie sa faca acest lucru pentru ca nu ne vom schimba pana cand frica de schimbare nu este depasita de durerea pe care o simtim.

2 Perseverenta

Al doilea pas in schimbarea noastra este perseverenta. Dupa ce ne atrage atentia printr-o problema Dumnezeu n-o va rezolva imediat, va astepta putin mai mult ca sa vada daca luam totul in serios. Majoritatea oamenilor pierd ceea ce Dumenzeu are mai bun pentru ei pentru ca renunta prea devreme. Ei se eschiveaza sau se demoralizeaza. Cand Dumnezeu ingaduie o problema in viata lor, in loc sa reziste si sa spuna Dumnezeule nu am de gand sa renunti pana cand nu ma vei binecuvanta, pana cand nu vei da o rezolvare acestei situatii, ei lasa totul balta si sfarsesc prin a pierde binecuvantarile lui Dumnezeu. Aceasta se datoreaza faptului ca ne-am obisnuit sa avem totul cat mai repede posibil: ness instant, macaroane instant, acces sau succes instantaneu iar daca nu primim un raspuns imediat dupa ce ne-am rugat o singura data pentru ceva renuntam si zicem:”Doamne, las-o balta!”

Chiar daca ne dorim cu adevat sa ne schimbam, va trebui sa ne amintim mereu ca nu am intrat peste noapte in necazul in care ne aflam. Atitudinile, actiunile, obiceiurile, temerile si slabiciunile noastre, precum si modul in care reactionam s-au dezvoltat in timp iar, uneori, Dumnezeu trebuie sa le indeparteze incetul cu incetul. Este nevoie de timp ca Dumnezeu sa te schimbe iar noi avem nevoie de timp ca sa ne adaptam la noile conditii si situatii.

Psihologii spun ca e nevoie de 6 saptamani pentru a face ceva in fiecare zi inainte ca acel lucru sa devina un obicei in viatile noastre.

3 Marturisirea

Aceasta este o etapa esentiala a procesului prin care ne schimba Dumnezeu, deoarece nu ne vom schimba niciodata pana cand nu ne vom recunoaste defectele, pacatele, slabiciunile si greselile. Dumnezeu nu va incepe sa lucreze la problema noastra pana cand nu recunoastem mai intai ca avem o problema. Noi trebuie sa spunem: „Doamne sunt intr-o incurcatura , am o problema si recunosc ca eu am provocat-o!” Atunci Dumnezeu poate sa lucreze. Psalmul 32: 1-7

De ce ar trebui sa sa-i marturisim lui Dumnezeu greselile noastre ca sa-l punem la curent cu ce se intampla ? Cand ii spunem lui Dumnezeu ca am pacatuit, El nu este surprins pentru ca a stiut tot timpul de problema noastra , insa noi i le marturisim deoarece el doreste sa spunem:”Ai dreptate, Doamne! Am o problema... am dat-o in bara!” E umilitor sa ne recunoastem greselile insa o data ce facem acest lucru Dumnezeu ne va da toate resursele si puterea de care avem nevoie pentru a ne schimba in bine. In acel moment noi putem incepe sa devenim asa cum ne-am dorit dintodeauna.

Dumnezeu doreste sa vada seriozitatea noastra si de aceea El nu rezolva lucrurile instant, pentru a vedea daca vrem intr-adevar sa ne schimbam cu adevarat. Daca in acest moment dam bir cu fugitii, mai tarziu ne vom confrunta cu o alta problema de aceeasi natura.

4.Cooperarea

Cel de-al patrulea pas in procesul de schimbare pe care-l face Dumnezeu in tine este cooperarea.

Dumnezeu a inceput sa-l schimbe pe Iacov indata ce el a recunscut cine era si a inceput sa coopereze cu planul lui Dumnezeu. Cu totii trebuie sa ajungem la un monent dat fata in fata cu Dumnezeu, iar ,cand facem asta, Dumnezeu ne poate schimba.

Doar puterea vointei nu genereaza schimbari durabile in viata noastra. Aceasta inseamna sa te ocupi doar de implicatiile exterioare ale unei circumstante. Motivatia launtrica este cea care genereaza schimbari permanente si la aceasta lucreaza Dumnezeu.

Lasa-L pe Dumnezeu s-o faca

Dumnezeu va sti cum sa scoata la iveala ce e mai bun in viata ta, iar El stie cum sa faca acest lucru mai bine decat o faci tu, daca-I permiti. El va folosi orice e necesar ca sa indeplineasca acest scop, pentru ca Dumnezeu nu doreste sa ne irosim viata. Daca vrei binecuvantarea lui Dumnezeu,ia situatia care te mahneste si da-i-o lui Dumnezeu,marturiseste-ti apoi toate greselile si coopereaza cu Dumnezeu.

Nu o lua la fuga ,ci ramai pe loc.

TU VREI O SCHIMBARE DURABILA IN VIATA TA? Care-i lucru care doresti sa-l schimbi cel mai mult in viata ta? Vrei ca Dumnezeu sa-ti schimbe viata? El o va face in felul Sau. El va folosi cei 4 pasi in procesul de schimbare: criza, perseverenta, marturisirea si cooperarea. Vei coopera cu Dumnezeu, te vei odihni in El si te vei increde in El. Pana nu vei recunoaste ca ai o problema, lucrurile vor ramane asa cum sunt. Cand vei face acest lucru vei fi schimbat pentru tot restul vietii.

Iata vestea buna: dincolo de toate lucrurile pe care le stii despre tine insuti si care nu-ti plac, Dumnezeu vede un print sau o printesa. El vede ceea ce poti deveni. El vede potentialul tau si doreste sa te schimbe dintr-un Iacov, intr-un Israel. Lasa-l pe Dumnezeu sa te schimbe.

1.Care este lucrul pe care ai dori sa-l schimbi cel mai mult in viata ta?

2.Gandeste-te la fiecare pas din procesul schimbarii si cum il poti aplica la situatia ta actuala.


7 comentarii:

  1. Se spune: "Schimbarea incepe cu mine si continua cu tine"...ce parere aveti? De ce schimbarea trebuie sa inceapa cu noi insine si nu cu ceilalti? (politic, sistem, biserica, familie, etc)? Care sunt argumentele acestui fapt? Care sunt implicatiile schimbarii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine, schimbarea este ceva natural care ar trebui sa se intample zilnic. Schimbarea inseamna adaptare, supravietuire, progres, succes...
    Imi place foarte mult ce spunea filosoful Osho: "Viaţa este o curgere, este un fluviu, este o mişcare continuă. Dar oamenii au impresia că ei înşişi reprezintă ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este încremenită; viaţa este o continuă schimbare. Cu cât există mai multă schimbare, cu atât viaţa este mai abundentă. Iar o viaţă abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări, clipă de clipă..."

    Daca nu acceptam schimbarea, cred ca ajungem sa fim niste inadaptati ai societatii!
    Si schimbarea trebuie sa inceapa cu noi insine pentru ca asa va fi ceva insusit de noi, voit si nu fortat, acceptat si nu impus.
    Cam mult am scris......cred,...:):):)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu cred ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi pentru a fi un model, un exemplu pozitiv pentru altii. Altfel spus, cum ar putea cineva sa se schimbe daca nu vede la mine schimbarea? Cred ca acest lucru este valabil plecand din relatia de familie si apoi biserica, societate, etc. Daca vom avea familii puternice, vom avea si o societate puternica.

    RăspundețiȘtergere
  4. mihaela ambrosie25 aprilie 2010 la 11:46

    cred ca am fi niste ipocriti sa avem pretentia ca altii sa se schimbe, altii sa se poarte cum ne dorim noi, iar noi sa ramanem in mediocritatea noastra, mereu si mereu nemultumimti de altii, iarasi si iarasi comentand si criticand...fara a aduce noi insine o schimbare in locul in care ne-a asezat Dumnezeu!
    Avem capacitatea de a influenta pentru ca asa suntem creati...dar ne pierdem in mediocritate si ne complacem de multe ori in aceasta. Ne gandim mereu si mereu ca poate altii ar trebui sa inceapa sa faca ceva???

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-au placut etapele schimbarii:
    1. CRIZA
    2. PERSEVERENTA
    3. MARTURISIREA
    4. COOPERAREA
    Cred ca uneori nu trecem prin toate aceste etape ca sa se produca o schimbare, insa in general asa se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  6. Care din aceste etape vi se pare cel mai usor de realizat? Dar cel mai dificil? De ce?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru mine "Perseverenta" ma provoaca cel mai tare. Nu am intodeauna rabdare sa lupt si sa astept interventia divina. Din pacate uneori am tendinta de a o lua inainte. Dar, slava Dlui am un sprijin minunat in sotia mea si prietenii mei din Eclesia, NCC, CC, etc...

    RăspundețiȘtergere