vineri, 9 aprilie 2010

Cum sa traiesc linistit intr-o lume agitata

Tema saptamanii trecute, 11 aprilie, se potriveste fiecaruia dintre noi. Nu-i asa? Toti suntem stresati, agitati...nu avem timp, alergam mereu, suntem plini de ingrijorare, incertitudine, nesiguranta... Am incercat sa raspundem la toate acestea prin tema prezentata de Domnul Ec. Benone Onu.

In fiecare dintre noi exista dorinta dupa o viata fericita si linistita. Este un ideal pe care-l dorim si-l urmarim in diferite feluri. Din nefericire nu asa stau lucrurile in realitate. Traim intr-o lume agitata iar visul nostru este spulberat. Privesc la lumea din jur si gasesc o multitudine de probleme dar mai mult ma doare cand privesc la mine. Vad ca sunt afectat de criza si nu mai am de lucru, nu mai am cu ce plati chiria, familia nu ma intelege si nu ma sustine, nu am prieteni, nu sunt apreciat la servici, a dat si boala peste mine si nu stiu cum sa mai fac fata. In loc de liniste gasesc stres, ingrijorare, teama, ura, violenta.

Putem privi spre viitor cu speranta, oricare ar fi imprejurarile din viata noastra si din lume?

Cotinuam campania “Raspunsurile Scripturii la intrebarile dificile ale vietii” si vom aborda subiectul din ambele puncte de vedere. Atat din perspectiva valorilor lumii cat si din perspectiva Scripturii.

Cum definim linistea sau pacea?

Dictionarul romanesc arata ca acest cuvant are mai multe sensuri, cum ar fi: "situatie de buna intelegere, lipsa razboiului; lipsa de tulburari, de vrajba; armonie; lipsa de zbucium sufletesc, seninatate sufleteasca”.

Asadar, apar mai multe aspecte ale pacii:

1. Buna intelegere si lipsa razboiului – pace in relatia cu ceilalti oameni, Pace Relationala;

2. Lipsa de tulburari, vrajba, armonie personala – Pace Emotionala;

3. Lipsa de zbucium sufletesc – Pace Sufleteasca, Pace Spirituala, Pace cu Dumnezeu.

De cele mai multe ori pacea oamenilor este redusa la un proces de compromis.

Eu renunt la ceva, tu renunti la ceva si ajungem la o intelegere. Un compromis este doar o liniste temporara. De cele mai multe ori ne consideram mai buni decat ceilalti si consideram ca problema este in afara noastra sau la altii. Intelegerea se rupe rapid cand sunt ranit in orgoliul meu.

Pe de alta parte, Biblia are o abordare complet diferita. Cauza nu este in afara sau la altii, ci in interiorul meu. Biblia merge direct la sediul pacatelor – inima noastra – iar cauza este pacatul care locuieste in noi si ne indeamna numai la rau.

Isus a spus ca "dinlauntru, din inima oamenilor ies gandurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furturile, vicleniile, inselaciunile, faptele de rusine, ochiul rau, hula, trufia, nebunia" (Marcu 7.21-22).

Avem de-a face cu doua sisteme de valori diametral opuse. Asa ca si solutiile sunt diametral opuse. Valorile lumii sunt o nebunie pentru crestini si invers.

Nu putem vorbi de pace daca nu rezolvam problema pacatului. Si aici este rolul lui Isus Hristos. Plata pacatului este moartea iar noi tocmai am sarbatorit faptul ca El a murit in locul nostru si capatand astfel iertare si pace cu Dumnezeu.

Inainte de a fi indreptatiti eram nedrepti, dusmani ai lui Dumnezeu, alergam dupa placerile firii, nu luam in considerare ceea ce Dumnezeu simtea sau gandea, traiam ca si cum Dumnezeu nu exista. Si chiar daca omul pacatos nu era constient de acest lucru, sentimentul de vinovatie apasa asupra lui si nu poate fi fericit. Dar fiind indraptatiti, suntem iertati, acceptati de Dumnezeu, reconciliati, readusi la acea relatie de dragoste cu Dumnezeu pe care am pierdut-o din cauza pacatului. Si care este rezultatul? Avem pace, "pace cu Dumnezeu".

Nu este nimic mai important pentru fiinta umana decat a avea pace cu Dumnezeu. Tu poti obtine orice succes in lumea aceasta, dar daca nu esti in pace cu Dumnezeu nu are nicio valoare. Cel mai important lucru in aceasta viata este sa fii impacat cu Dumnezeu.

Hristos pune capat zbuciumului sufletesc si da pace sufleteasca. De fapt aceasta este temelia unei vieti linistite pentru ca nu poti obtine pace emotionala si relationala daca nu ai pace spirituala.

Avem nevoie de pace spiritual, dar avem nevoie si de pace emotionala.

Problemele interioare personale cauzeaza stresul, ingrijorarea, teama.

Ingrijorarea, stresul si teama cultivate ca "strategie" de lunga durata, aduc efecte destul de grave:

• sanatate subreda

• insomnii

• lipsa poftei de mancare

nu mai ai simtul umorului

• te enervezi de la lucruri marunte

• te simti pierdut.

Fondul problemei este: In cine iti pui nadejdea si increderea pentru rezolvarea dificultatilor?

Pe ce anume iti cladesti viata? Caci, crezi sau nu, fiecare dintre noi isi cladeste viata pe ceva. Fiecare avem o temelie, ceva in care ne punem nadejdea si increderea. Poate ca acest ceva este reprezentat de propria persoana: „Stiu ca pot reusi in viata daca ma straduiesc cu adevarat.” Sau poate fi un stil de viata: „Daca as putea castiga suficienti bani, ce minunata ar fi viata!” Sau poate chiar o perioada de timp: „Noul mileniu in care am intrat va schimba situatia de fapt.”

Ei bine, Dumnezeu are o alta opinie. El spune ca suntem pe un teren nesigur daca ne punem nadejdea si increderea in noi insine, in alti oameni sau in ceea ce ne ofera aceasta lume. El vrea sa ne incredem in El. Tocmai din acest motiv spune: „De aceea, pe orisicine aude aceste cuvinte ale Mele si le face, il voi asemana cu un om cu judecata, care si-a zidit casa pe stanca. A dat ploaia, au venit suvoaiele, au suflat vanturile si au batut in casa aceea, dar ea nu s-a prabusit, pentru ca avea temelia zidita pe stanca. Insa orisicine aude aceste cuvinte ale Mele, si nu le face, va fi asemanat cu un om nechibzuit, care si-a zidit casa pe nisip. A dat ploaia, au venit suvoaiele, au suflat vanturile si au izbit in casa aceea: ea s-a prabusit, si prabusirea i-a fost mare.” (Matei 7:24-27)

Dumnezeu are putere. Spre deosebire de noi, Dumnezeu stie ce se va intampla maine, saptamana urmatoare, anul urmator, in deceniul care urmeaza. El spune: „Caci Eu sunt Dumnezeu si nu este altul; Eu sunt Dumnezeu si nu este niciunul ca Mine. Eu am vestit de la inceput ce are sa se intample si cu mult inainte ce nu este inca implinit.” El stie ce se va intampla in mileniul in care am intrat. Dar mai important este ca stie ce se va intampla in viata ta peste cinci minute, maine, saptamana viitoare si pana la sfarsitul vietii tale pe acest pamant. Si mai important chiar decat acest lucru este ca tu sa stii ca va fi alaturi de tine in clipa cand se va intampla... daca ai hotarat sa-L chemi in viata ta. El ne spune ca poate fi „adapostul si sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseste niciodata in nevoi.”

Pot scapa de ingrijorare increzandu-ma in Dumnezeu - “Opriti-va. Sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu…” si rugandu-ma: “Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile, in Hristos Isus.” (Filipeni 4)

Daca Dumnezeu se implica in viata noastra putem sta linistiti.

Poti trai linistit chiar si in mijlocul necazului si suferintei. Orice s-ar intampla in jurul tau, in lume, ai liniste in suflet deoarece stii ca Dumnezeu poate sa fie langa tine si nu te va lasa singur. Viata nu se termina la mormant iar Dumnezeu detine controlul.

Cum pot avea pace cu cei din jur – pacea relationala? Pentru a putea avea pace cu cei din jur trebuie sa ai pace sufleteasca si pace cu tine insuti, emotionala.

Biblia spune “urmariti pacea” si “cat atarna de voi traiti in pace cu toti oamenii”. Cearta incepe in general de la puncte de vedere diferite, alteori din nimicuri. Dar cine cedeaza? Cedarea e considerata o slabiciune.

Biblia vorbeste despre iertare si atunci nu mai conteaza cine si cat a gresit.

Poti avea o viata linistita renuntand la cearta si iertand. Ce sa fac cand cineva a gresit fata de mine – sa iert. Cel mai usor pot ierta gandindu-ma ca eu insumi am nevoie de iertare.

Poti obtine orice succes dar daca nu esti impacat cu Dumnezeu nu are nici o valoare si trebuie sa rezolvi problema pacatului si a mortii cu care te vei confrunta mai devreme sau mai tarziu. Cand creste tensiunea nu intra in panica. Transforma-ti ingrijorarile in rugaciune.

Ce-ti rapeste pacea? Vinovatia? Ingrijorarile? Schimbarea unei slujbe? Veniturile? O operatie complicata? O persoana dificila?

Care este cea mai mare teama a ta? Singuratatea? Teama de esec? Moartea? Boala?

Isus spune ucenicilor “Sa nu vi se tulbure inima”, “Aveti credinta in Dumnezeu si aveti credinta in Mine”. Nu veti experimenta pacea adevarata si de durata pana cand Isus Hristos nu detine controlul vietii tale. Pacea nu inseamna o viata fara necazuri, ea este starea de calm in mijlocul furtunilor vietii.

Rick Warren: “Daca te vei uita la lumea din jurul tau, vei fi nefericit; daca te vei uita inlauntrul tau, vei fi deprimat; insa daca te vei uita la Hristos, vei avea pace.”

Prezentarea Power Point a temei este accesibila aici.

3 comentarii:

  1. O tema foarte faina...cred ca aceasta e o intrebare care ne rasuna in minte zi de zi... cum sa ma linistesc? cum sa inteleg incotro ma indrept?
    Abia astept sa vad ce are de spus Dl Onu Benone despre asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost prezenta la prezentare si, personal, am avut de castigat. Am inteles ca pot alege sa-mi transform ingrijorarile in rugaciuni la adresa lui Dumnezeu! Si discutiile m-au incurajat mult!
    Felicitari si multa putere in viitoarele prezentari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da... si eu am fost prezenta si personal mi-as fi dorit ca discutiile sa dureze mai mult...
    Dar concluzia cu care am ramas este: putem capata Pacea interioara, daca mai inainte faci pace cu Dumnezeu. Orice ingrijorare care te apasa transform-o in rugaciune. Rugaciunea este antidotul ingrijorarilor.
    Speram sa avem puterea si vointa de a pune in practica aceste lucruri!

    RăspundețiȘtergere