marți, 6 aprilie 2010

Invierea: Speranta Lumii- mesajul de Paste

HRISTOS A INVIAT!
Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori in religia crestina. De fapt, cred ca este cea mai importanta deoarece, Invierea diferentiaza crestinismul de toate celelalte religii ale lumii. De aceea probabil este si cea mai controversata sarbatoare.
Mircea Eliade spunea ca religia este un cod de bune moravuri. Fara Inviere, crestinismul ar fi doar o filozofie, una din multe religii care are doar un set de invataturi care sa produca bune maniere. Speranta crestina este ca dincolo de trairea buna pe acest pamant exista o speranta a invierii celor credinciosi in lumea de dincolo.
I.Ce este Pastele? Cand a aparut? Cum a fost sarbatorit la inceput? Pastele a aparut in urma cu aproximativ 3500 de ani. In Biblie-Exodul 12, Pastele se refera la evenimentul istoric al eliberarii poporului evreu din robia egipteana, avandu-i ca lideri pe Moise si Aaron. Conform istoricilor, Moise a trai intre 1500-1300 i.Cr.
Primul Paste a fost celebrat in Egipt, inaintea ultimei urgii, cand a avut loc omorarea intailor nascuti, in noaptea celei a 14-a zi a lunii Nisan. Pastele, in ebraica ”pesah”, provine dintr-un verb care inseamna ”a trece peste”, adica are sensul de ”a cruta”. Conform Scripturii, in noaptea de Paste in Egipt, pragul de sus si usiorii usii au fost unse cu sangele unui miel. Sangele era purtat intr-un lighean si stropit cu isop, frunzele unei plante de magheran, un simbol obisnuit al puritatii. In noaptea respectiva, Ingerul mortii a provocat moartea tuturor intailor nascuti din casele unde nu era acest semn de sange pe pragul de sus si usiori.
Mai tarziu, evreii au continuat celebrarea Pastelui la Ierusalim, locul unde se afla Templul lui Dumnezeu. De trei ori pe an, evreii erau obligati sa vina la Ierusalim pentru a sarbatori Pastele, Rusaliile si Sarbatoarea Corturilor. Conform scrierii evreiesti Misina, la Paste, evreii se adunau la Ierusalim, in curtea dinafara Templului, formau grupuri, ca sa junghie animalele pentru jertfa, care le aducea iertarea pacatelor de peste an. Toate acestea se faceau in timp ce se canta Hallel, Psalmii 113-118. Grupurile care sarbatoreau impreuna Pastele erau formate din membrii aceleasi familii, sau prieteni foarte apropiati, asa cum a fost cazul lui Isus cu cei 12 ucenici. Apoi, acasa, la lumina candelei se inspecta casa ca sa nu aiba paine dospita.
Cina de Paste continea miel fript, paine nedospita, ierburi amare, cateva condimente si 4 pahare de vin asezate intr-un loc anumit. Inaintea servirii cinei de Paste, ritualul spalarii mainilor era respectat cu strictete. Intre primul si al doilea pahar cu vin, era expusa istoria Exodului din Egipt, intr-un dialog intre tata si fiu. Apoi se canta Halleul, se inmuia o bucatica de paine in vin si se lua cel de-al treilea pahar cu vin, apoi urma cina si in final ultimul pahar cu vin. Comentatorii biblici sunt de parere ca ”Cina cea de taina”, intre Hristos si ucenici, a avut loc intre cel de-al treilea si al patrulea pahar de vin.
De remarcat este faptul ca acesta traditie a tinut pana in anul 70 d.Cr. cand Ierusalimul a fost cucerit de catre romani si Templul a fost daramat, iar locul arat. Dupa aceasta experienta, Pastele a devenit o Sarbatoare a familiei.
Astazi, din pacate, aceasta sarbatoare a devenit pentru multi doar comerciala, chiar pagana, inlocuind mielul cu porcul, crucea cu oul si pe Hristos cu iepurasul.
II. Ce semnificatie are astazi Pastele? Ce spune Biblia depre Paste?
Daca pentru evrei Pastele reprezenta ”eliberarea din sclavia egipteana”, astazi, Pastele reprezinta ”eliberarea noastra din robia pacatului”, pe baza textului biblic din 2 Corinteni 5:14-6:2.
Chiar la inceputul expunerii sale, apostolul Pavel face o afirmatie puternica:”Dragostea lui Hristos ne constrange (ne obliga), fiindca socotim ca daca Unul a murit pentru toti, toti deci au murit” (versetul 14). Iar versetul 21 reprezinta esenta Sarbatorii Pastelui:”Pe Cel ce n'a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El.”
Scopul lui Dumnezeu pentru noi a fost ca Isus Hristos sa poarte pacatele noastre pe cruce, pentru ca noi sa devenim neprihaniti. Cu alte cuvinte, am fost eliberati de vechea natura, pacatoasa si am devenit fapturi noi, asa cum afirma acest text in versetul 17:”Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura (sau: zidire, creatie) noua. Cele vechi s'au dus: iata ca toate lucrurile s'au facut noi.”
III.CE INSEAMNA SA FII O FAPTURA NOUA
Inseamna sa ai:
1.UN NOU STAPAN – O NOUA IDENTITATE :”Si El a murit pentru toti, ca cei ce traiesc, sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Cel ce a muri si a inviat pentru ei”(15)
Scopul Pastelui este schimbarea identitatii, prin schimbarea Stapanului.
Biblia afirma ca toti cei ce suntem urmasii lui Adam, am mostenit natura pacatoasa:”toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23); ”de aceea, dupa cum printr-un singur om a intrat in lume pacatul si prin pacat a intrat moartea si moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricina ca toti au pacatuit” (Romani 5:12)
Mielul de Paste avea o semnificatie speciala: sangele lui i-a salvat pe deoparte pe evrei de Ingerul mortii din Egipt, apoi la Templu, sangele pascal spala pacatele celui ce il jertfea.
Textul din Corinteni afirma acelasi adevar: Hristos a murit pentru toti, ca cei ce traiesc sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Salvatorul lor. Datorita mortii si invierii lui Isus, din invinsi din cauza pacatului, am devenit- in Cristos- fapturi noi, adica invingatori asupra pacatului si mortii. Avem o noua identitate, datorita noului Stapan, Isus Hristos.
Romani 8:14 Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.”
2.NOI STANDARDE DE VIATA – UN NOU STIL DE VIATA (16,21)
Schimbarea Stapanului ne-a adus o noua identitate. Identitatea noua are standarde noi de viata. Romani 8:5-6: ” In adevar, cei ce traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, umbla dupa lucrurile firii pamantesti; pe cand cei ce traiesc dupa indemnurile Duhului, umbla dupa lucrurile Duhului. Si umblarea dupa lucrurile firii pamantesti, este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace.”
Pavel afirma ca standardele lumii sunt diferite de standardele crestine:
Standardele lumii: frumusetea fizica, banii si cariera
Standardele crestine: frumusetea interioara-caracterul, investitiile in comorile ceresti si misiunea-scopul pentru care am fost creati.
Textul din Coloseni 3:1-17, ne arata noul stil de viata pe care trebuie sa il traim iar noua conduita are legatura cu caracterul meu si relatiile mele.
3. UN NOU SCOP IN VIATA - O SLUJBA NOUA (18,19)
Noua identitate duce la o noua conduita, care se manifesta intr-un nou scop al vietii: slujirea lui Dumnezeu. Daca pana acum, viata mea a avut in centru ei persoana mea si interesele proprii, de acum in centrul vietii mele trebuie sa fie Isus Hristos si interesele Sale. Cariera mea devine misiunea mea. Banii mei devin resursele lui Dumnezeu pentru planurile Sale. Viata mea este pusa in acord cu scopurile lui Dumnezeu.
Cand Hristos S-a inaltat la cer, El le-a dat o ”Mare Insarcinare” ucenicilor si prin ei si noua astazi: Isus S'a apropiat de ei, a vorbit cu ei, si le-a zis: ,,Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamint. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v'am poruncit. Si iata ca Eu sint cu voi in toate zilele, pina la sfirsitul veacului. Amin.”
Asadar, Pastele astazi ne-a adus eliberare, dar si o responsabilitate, de a spune Vestea Buna a Mantuirii celor ce nu il cunosc pe Dumnezeu. De aceea avem o mare responsabilitate. Suntem ambasadorii lui Hristos. Oamenii trebuie sa il vada in noi pe Hristos. Oamenii trebuie sa auda mesajul salvarii de la noi. Sunt oameni in lume care pot auzi numai de la noi despre Hristos.
Francisc dAssisi spunea: ”Predicati tot timpul Evanghelia. Daca este necesar, folositi si cuvinte"
4.O NOUA ALEGERE – PENTRU UN NOU DESTIN (5:20-6:2)
Biblia este plina de asigurari, dar are la fel de multe atentionari. Daca pana acum textul aduce in lumina principii pentru cel ce devine o faptura noua in Hristos, acum Pavel isi schimba atentia spre cei care inca nu sunt ”fapturi noi”. Cu toata dragostea, Pavel face un apel la ascultatorii sai: ”Va rog fierbinte...Impacati-va cu Dumnezeu!!!” Versetul 21 este baza doctrinara a manturii noastre: ”Pe Cel ce nu a cunoscut nici un pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu”.
Daca pentru evrei, mielul de Paste era jerfa pacatelor lor, astazi, Isus Hristos este Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii. El a luat toate pacatele asupra Sa, le-a pironit pe cruce, pentru ca prin credinta in El sa putem deveni curati, spalati de pacate, gata pentru a intra in mostenirea vietii vesnice... Iata un exemplu care ilustreaza acest sacrificiu de tata:


Daca deja ai ales credinta transformatoare, Duhul Sfant iti aminteste in aceasta zi de Paste ca ai o noua identitate prin acceptarea noului Stapan in viata ta. Acest lucru iti aduce valori si standarde noi dupa care trebuie sa traiesti. Mai mult decat atat, ai un scop nou, o chemare, o slujba noua dupa care vei fi evaluat intr-o zi.
Daca nu ai aceasta credinta transformatoare, astazi, in acesta zi frumoasa de Paste, Duhul lui Dumnezeu te cheama sa te impaci cu Dumnezeu. De ce? Pentru a deveni o faptura noua! Pentru a avea o noua identitate! Pentru un nou destin!
Cum poti face acest lucru? Biblia afirma in Romani 10:10,11: Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mintuire, dupa cum zice Scriptura: ,Oricine crede in El, nu va fi dat de rusine.` Prin credinta din inima si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire. Crezi ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu? Crezi ca a murit pentru pacatele tale? Crezi ca a inviat si acum sta la dreapta lui Dumnezeu? Crezi ca va veni intr-o zi sa judece lumea cu dreptate si va rasplati fiecaruia dupa faptele lui? Crezi ca esti un pacatos? Crezi ca plata pentru pacatele tale este moartea, adica iadul, despartirea vesnica de Dumnezeu? Crezi ca Isus Hristos este singura solutie oferita de Dumnezeu pentru salvarea ta? Esti gata sa renunti la stapanul cel vechi si sa accepti Noul Stapan, adica pe Isus Hristos? Esti gata sa traiesti dupa alte standarde? Sa pui la dispozitia lui Dumnezeu timpul, resursele, viata ta pentru a implini noua slujba?


Daca raspunsul tau este ”DA!” la absolut toate aceste intrebari inseamna ca Duhul Sfant te- a convins ca ai nevoie de Isus Cel Inviat pentru a te impaca cu Dumnezeu. Promisiunea Lui este ca ” Iata Eu stau la usa, si bat. Daca aude cineva glasul meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine” (Apoc.3:20) Daca esti gata sa faci acest lucru, il poti face chiar acum. Nu amana. Maine nu iti apartine. Maine este un dar. Il poti primi pe Isus prin credinta afirmata in urmatoarea rugaciune:
Doamne, iti multumesc ca m-ai creat cu un scop. Multumesc pentru ca astazi am inteles scopul pentru care exist. Recunosc ca sunt un pacatos, si prin pacatele mele sunt condamnat la moarte eterna. Iti multumesc Isuse Hristoase ca ai murit pentru mine si mi-ai deschis accesul catre Cer. Vino acum in viata mea si iarta-mi toate pacatele. Fa-ma copilul tau. Da-mi o noua identitate. Un nou stil de viata. Un nou scop. Un nou destin. Amin...”
Daca ai facut sincer aceasta rugaciune, vreau sa iti spun ca Biblia te asigura ca ai devenit copilul lui Dumnezeu. ”El a venit la ai Sai, dar ai Sai nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred, Le-a dat dreptul sa devina copiii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1:11-12)
Acest lucru se va vedea in schimbarea naturii tale. In practica de zi cu zi.
Cateva sfaturi: citeste zilnic Biblia, ca un nou nascut, hraneste-te din Cuvantul lui Dumnezeu si aplica la viata ta ceea ce iti descopera El. Roaga-te zilnic. Fii impreuna cu cei care cred ca si tine. Mai multi carbuni ard impreuna, un carbune luat si pus pe vatra se stinge.

”Celui ce va birui, ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie,

dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie”.(Apocalipsa 3:21)



Autor: Adrian Ambrosie

Bibliografie: Biblie, Dictionarul Biblic, John Walvoord, William MacDonald

Un comentariu:

  1. Multumim tuturor celor care au ales sa fie alaturi de noi in prima zi a Pastelui. A fost o seara speciala, cu muzica de calitate, intrebari interesante si mai ales o atmosfera deosebita.
    Va doresc tuturor participantilor la Campania de dezbatere din parcul Copou, alegeri potrivite intr-o lume confuza, si mai ales asa cum spune mesajul de mai sus, sa aveti speranta eterna prin relatia cu Mantuitorul!

    RăspundețiȘtergere