vineri, 2 aprilie 2010

CRUCEA ACEASTA ERA A MEA

Autor: Adrian Ambrosie

Bibliografie: Biblia, Llyod John Ogilvie

Suntem in Saptamana Mare a Pastelui. Incercati prin ochii mintii sa vizualizati si sa empatizati cu ultimele evenimente din viata lui Hristos:

Duminica-intrarea in Ierusalim, izgonirea vanzatorilor din Templu;

Luni – blestemarea smochinului, discutiile despre puterea lui Isus, birul Cezarului, pilda nuntii fiului de Imparat, mustrarile adresate carturarilor si fariseilor;

Marti – prezentarea pildei celor 10 fecioare, a talantilor, judecata viitoare;

Miercuri-femeia pacatoasa ii spala picioarele lui Isus si le unge cu mir;

Joi – spalarea picoarelor ucenicilor de catre Isus, Cina cea de taina, vanzarea lui Isus, rugaciunea din Ghetsimani;

Vineri – procesul lui Isus, patimile lui Isus, rastignirea, discutia cu talharii de pe cruce, moartea lui Isus, inmormantarea Sa; Sambata – trupul lui Isus in mormant, sufletul la Dumnezeu;

Duminica – Invierea...

Rememorand aceste zile din viata lui Isus, am dat peste un personaj extrem de interesant: Baraba...cine era el? Cu ce se asemana si prin ce s-a diferentiat de Isus? Cu ce ne asemanam astazi noi cu Baraba? Ce putem invata din experienta sa?

Matei 27:20-26

20 “Preoţii cei mai de seamă şi bătrînii au înduplecat noroadele să ceară pe Baraba, iar pe Isus să-L omoare.

21 Dregătorul a luat cuvîntul, şi le-a zis: ,,Pe care din amîndoi voiţi să vi-l slobozesc?`` ,,Pe Baraba``, au răspuns ei.

22 Pilat le-a zis: ,,Dar ce să fac cu Isus, care se numeşte Hristos?`` ,,Să fie răstignit``, i-au răspuns cu toţii.

23 Dregătorul a zis: ,,Dar ce rău a făcut?`` Ei au început să strige şi mai tare: ,,Să fie răstignit!``

24 Cînd a văzut Pilat că n'ajunge la nimic, ci că se face mai multă zarvă, a luat apă, şi-a spălat mînile înaintea norodului, şi a zis: ,,Eu sînt nevinovat de sîngele neprihănitului acestuia. Treaba voastră!``

25 Şi tot norodul a răspuns: ,,Sîngele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri.``

26 Atunci Pilat le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, dupăce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat în mînile lor, ca să fie răstignit.”

V-ati gandit vreodata ce s-a intamplat cu Baraba după ce a fost eliberat? Ce facea in timp ce Isus era crucificat? Ce simtea el?

Ca insurgent, el era condamnat sa fie crucificat. Nehotararea lui Pilat, manipularea maselor de catre Marele Preot si Carturari i-au redat libertatea. Dar ce fel de libertate ai cand stii ca altcineva urma sa-ti execute propria sentinta? Ce a simtit el? Ce a incercat oare sa faca? Poate a baut ca sa uite. Sau pur si simplu nu s-a mai gandit la aceasta.

L-a intalnit Isus pe Baraba? Nu se stie exact. Unii comentatori biblici spun ca in timp ce Isus era inchis la Pilat in timp ce acesta discuta cu preotii si carturarii, a existat probabilitatea ca Baraba sa fi stat in aceasi celula cu Isus.

Ceea ce stim cu adevarat este ca si Isus si Baraba iubeau poporul Israel. Amandoi doreau libertatea poporului. Patriotismul lor era exprimat diferit. Baraba vroia libertatea de sub puterea Romei, pe cand Isus dorea libertatea de sub puterea pacatului. Unul a incercat sa aduca libertatea prin putere militara, Celalalt prin pocainta si neprihanire. Cine a reusit?

Prin ochii mintii il putem vedea pe Isus crucificat si pe Baraba care priveste aceasta scena.

Cutremurul de pamant care a urmat mortii lui Isus, intunericul, ruperea in doua a perdelei de la Templu, invierea unor oameni morti,cred ca l-au facut pe Baraba sa se uite la Fata Salvatorului Sau si sa strige:


ACEASTA CRUCE ERA A MEA!!!!ISUS MI-A LUAT-O!!


Un comentariu:

  1. Si eu pot spune ca Baraba: crucea aceasta era a mea! Isus mi-a luat-o!
    Multumesc Domane Isuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu pentru ca ai facut acest lucru pentru mine si pentru toti cei ce cred in Tine!

    RăspundețiȘtergere