joi, 15 aprilie 2010

Cum sa raman increzator in mijlocul unei crize?


Saptamana aceasta vorbim despre criza...
Esti in criza? Iti dam noi solutia de a iesi din ea...


Cu totii intram in criza cate odata. Criza este o realitate in viata fiecaruia, fie ca e copil, tanar, batran, bogat, sarac, credincios sau necredincios. Criza ne loveste pe toti. Intotdeauna suntem in criza in raport cu ceva sau cineva. Se vorbeste despre criza politica, financiara, economica, criza in relatiile de casatorie, intre parinti-copii, criza copilariei, adolescentei sau a varstei mijlocii. Cel mai des suntem in criza personala, singuri cu gandurile, cu grijile şi macinarile noastre interne.

Ce faci in mijlocul unei crize? Cum o abordezi?

Ce este criza? Confrom Dex-ului: Manifestare a unor dificultati (economice, politice, sociale etc.); perioada de tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate. Lipsa acuta (de marfuri, de timp, de forta de munca). 2. Moment critic, culminant, in evolutia care preceda vindecarea sau agravarea unei boli; declansare brusca a unei boli sau aparitia unui acces brusc in cursul unei boli cronice. Criza de apendicita. Tensiune, moment de mare depresiune sufleteasca, zbucium.

Tipurile de crize pot fi stabilite in functie de criteriile pe care le aplicam in clasificare:

1. Dupa tipul de solutii si modul de rezolvare, identificam:

a) crize de dezvoltare; b) crize de legimitate; c) crize de onestitate; d) crize de competenta.

2. Dupa tipul de mediu: a) crize interne; b) crize externe.

3. Dupa domeniul in care apare criza: a) crize politice; b) crize economice; c) crize ideologice; d) crize culturale; e) crize de comunicare; f) crize de imagine; g) crize spirituale

4. Dupa urgenta rezolvarii: a) crize imediate; b) crize urgente; c) crize sustinute.

5. Dupa nivelul la care apare criza: a) crize locale; b) crize nationale; c) crize zonale; d) crize continentale; f) crize mondiale.

A. DE CE APARE CRIZA? POSIBILE CAUZE ALE CRIZEI

Am putea spune, ca crizele apar cand ni le cream singuri, cand sunt cauzate de Dumnezeu si cand altii ni le cauzeaza. Probabil ca acestea din urma sunt cele mai greu de suportat.

Nerabdarea ne creeaza deseori probleme. Cand ne grabim in casatorie, in schimbarea slujbei, in mutarea din tara, in cumpararea unor obiecte scumpe ce nu ne trebuie in mod special, in luarea creditelor de la banca, etc. acestea pot deveni crize majore in viata fiecaruia dintre noi.

Cum ajungem in criza? In textul biblic din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 27:1-44, gasim cel putin 3 motive majore care sunt principii general valabile si in ziua de astazi deoarece natura umana nu s-a schimbat.

1. INDRUMAREA GRESITA DIN PARTEA EXPERTILOR (versetele 10-11)

Viata e plina de tranzitii si etape dificile. Suntem mereu in fata unor decizii. Comandantul care-l pazea pe Pavel si pe ceilalti detinuti a ignorat parerea acestuia de a nu pleca din port si a urmat sfatul capitanului corabiei si proprietarul corabiei. Ajungem in criza cand urmam sfatul asa-zisilor experti. Uitati-va in lumea in care traim: ea este plina de “experti” care au tot felul de idei trasnite pentru un trai mai fericit.

2. INDRUMAREA GRESITA DATORITA UNUI VOT ( versetul 12)

Deoarece portul in care se aflau cei din povestirea noastra nu era potrivit pentru iernat, majoritatea au decis sa navigheze mai departe. ”Au votat” sa mearga mai departe. Experienta a dovedit ca majoritatea poate da gres.

Putem asadar intra in criza urmand parerea majoritara, un plan interesant, o idee populara. Stiti cum s-a impartit Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial? Cu foarfecul taind harta! Dar daca noi il vom asculta pe Dumnezeu vom actiona corect, mergand in directia buna.

3. INDRUMAREA GRESITA DIN CIRCUMSTANTE (vr13)

Uneori circumstantele par a fi favorabile. Dar nu sunt garantia succesului. Cati oare nu traiesc acum drama imprumuturilor de la banci?

B.CARE SUNT CONSECINTELE CRIZEI – pozitive si negative

Conflictologia analizeaza starile de conflict ca stari de criza. Insa, criza este privita nu numai ca disfunctie ci si ca oportunitate. Din perspectiva acestei discipline, conflictul nu trebuie privit ca ceva malign, de care trebuie sa ne ferim, ci ca un fenomen firesc, inerent interactiunii sociale, generat de diversitatea oamenilor si de unicitatea fiecarui individ.

Conflictul trebuie vazut, in acest caz, ca o realitate care reprezinta, de fapt, o oportunitate si o sansa de a inlatura unele disfunctii, de a face ca lucrurile sa mearga bine. Ca urmare, nu toate conflictele trebuie privite ca disfunctionale. Unele dintre ele pot avea un caracter functional, indeplinind un important rol stimulator, concurential, dinamizator al gandirii si actiunii.

EFECTELE POZITIVE ALE CRIZEI

1.Economisirea - Inlaturarea parazitilor care sugruma relatiile, economia, sanatatea, etc.

2. Gasirea unui tratament/solutii/plan care pe termen lung te duce mai sus decat unde ai ajuns

3.Scad preturile, raman pe piata doar produsele de calitate

EFECTELE NEGATIVE ALE CRIZEI

1.Recesiune

2.Pierderea locurilor de munca, somaj, faliment, saracie

3. Oferta mai mare decat cerere

4.Blocaj economic

5.Disperare, stres, sinucideri (expl. Angajatii de la Telekom Franta)

CE SA NU FACI IN MOMENTE DE CRIZA?

In cap.27 din Fapte vedem cel putin 3 situatii care trebuiesc evitate in momentele dificile:

1.Nu te lasa purtat de val (15) – prima tendinta este sa lasam garda jos si ne lasam purtati de vant. Renuntam la telurile noastre. Uitam de visurile, valorile, obiectivele noastre si incepem sa ratacim. Valurile ne bat in fata si in spate si curentii puternici te fac sa spui: ”pentru ce sa mai lupt?”

2.Nu arunca nimic peste bord (18,19)Stiti care este paradoxul? Cand te afli in criza ai tendinta de a renunta la valorile care te-au sprijinit in vremurile bune. Rupem relatii, incalcam legea, devenim egoisti, impulsivi si ce este cel mai grav este ca renuntam tocmai la Acela care ne poate scapa din criza: Dumnezeu!

3.Nu dispera (20) –Ultima care moare este speranta, nu? Ati vazut omani disperati, fara speranta? E groaznic sa fii langa ei. Poate ai trecut si tu printr-o criza si intelegi despre ce vorbesc, sau poate ca chiar acum te afli chiar in mijlocul unei crize! Nu dispera: Dumnezeu detine controlul. El intodeauna are un plan de scapare.

C.CUM PUTEM DEPASI CRIZELE DIN VIATA NOASTRA

Testul crestinismului se afla in astfel de momente critice. Este usor sa fii crestin cand totul este linistit, cand rugaciunile noastre primesc raspuns, cand suntem sanatosi, cand inscriem goluri la meci, cand castigi in afaceri, cand totul merge bine. Credinta noastra este pusa la incercare cand apar probleme, iar noi suntem tentati sa disperam, sa plutim in voia valurilor, manati de vanturile vietii, renuntand la lucrurile care sunt importante in viata. ”CARACTERUL iese la iveala in mijlocul crizei, nu se formeaza in criza!” Caracterul se formeaza in rutina vietii, dar se descopera cand suntem in situatia de a naufragia!!!

Ce-ar trebui sa facem in mijlocul crizei?(29) – marinarii au aruncat ancora si doreau sa se faca ziua. De ce a ramas Pavel increzator in mijlocul furtunii? Pentru ca a fost incurajat de 3 adevaruri fantastice, 3 convingeri fundamentale ale vietii crestine care slujesc drept ancore pentru suflet. Acestea pot fi si pentru tine o stanca pe care iti poti zidi viata si care cu siguranta ca te vor intari in mijlocul furtunii:

1.PREZENTA LUI DUMNEZEU (23,24)

Pavel avea ca ancora prezenta divina in viata sa. El spune ca i s-a aratat un inger al Dumnezeului caruia el ii slujea si ii apartinea si i-a spus: ”Nu te teme, Pavele!”

Poate ca tu acum nu il vezi pe Dumnezeu din mijlocul crizei in care te afli, dar cu siguranta ca El te vede acum pe tine in mijlocul furtunii!!! Iata 3 promisiuni din Biblie a prezentei lui Dumnezeu: ”Nicidecum nu am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi” (Evrei 13:5), ”Iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului”(Mat.28:20), ”Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un Mangaietor, care sa ramana cu voi in veac” (Ioan 14:16)

2.SCOPUL LUI DUMNEZEU (24)

Cred ca fiecare credincios trebuie sa aiba un simtamant al destinului. Nici o persoana nu se naste intamplator. Nu te afli pe pamant ca sa ocupi un spatiu, ci Dumnezeu te-a creat pentru un scop precis si un plan special. Furtunile sunt niste opriri temporare spre implinirea acestui scop. Absolut nimic nu poate modifica scopul suprem al lui Dumnezeu pentru viata ta, decat daca tu alegi sa-I respingi planul!!! Dumnezeu iti da aceasta libertate si responsabilitate! Tu poti decide ce vrei sa faci cu viata ta. Dumnezeu iti promite ca nimeni in afara de tine nu poate schimba scopul Lui pentru viata ta! Iar acest scop este vesnicia, sa traiesti vesnic in prezenta Sa!

Este foarte periculos sa pierzi din vedere aceasta perspectiva si sa te concentrezi mai mult asupra problemelor decat asupra scopului vietii tale. Pierzand scopul, iti vei pierde sensul existentei si vei intra in deriva, care poate sa fie fatala! Romani 8:28 28 ”De alta parte, ştim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celorce sint chemati dupa planul Sau.”

3.PROMISIUNILE LUI DUMNEZEU (25)

”De aceea, oamenilor linistiti-va, caci am incredere ca Dumnezeu va face asa cum a spus”(25)

Dumnezeu Isi respecta promisiunile. Criza nu ne poate ascunde de prezenta lui Dumnezeu pentru ca El este intodeauna cu noi. Crizele nu ne pot schimba scopul lui Dumnezeu pentru ca acesta a fost hotarat cu mult timp inainte. Crizele nu pot nimici pentru ca promisiunile Lui reprezinta o certitudine. In Biblie este scris de 366 de ori cuvantul ”Nu te teme”, cate o data pentru fiecare zi!

Dumnezeu nu promite intotdeauna ca te va scoate din criza, dar promite ca iti va da pace in mijlocul furtunii! El nu promite izbavirea din criza, ci puterea de a merge mai departe, de a pierde poate incarcatura corabiei, uneltele sau chiar corabia insasi. Dar cu siguranta ca vei ajunge la tarm, pentru ca ceea ce El promite se implineste intocmai!

Suntem chemati sa nu ne lasam in voia soartei, sa luptam pana la capat, ancorandu-ne strand de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, putem iesi din criza, aruncand ancorele prezentei, scopului si promisiunii lui Dumnezeu.

Ce s-a intamplat in finalul povestirii? Pavel le-a dat oamenilor aceste ancore, au mancat , s-au imbarbatat si s-a facut dimineata. Au ajuns pe un banc de nisip de unde au plecat inot spre tarm, astfel incat toti cei 266 de oameni au ajuns teferi pe uscat.

AI TU ACESTE ANCORE IN VIATA TA? Daca nu le ai, atunci mai devreme sau mai tarziu vei naufragia. Le poti dobandi prin credinta. Ii poti cere lui Isus chiar acum sa devina Capitanul corabiei tale. El nu se uita la cuvintele tale, ci la sinceritate cu care ii vei cere acest lucru. Apoi, aceasta decizie va fi probata de efectul timpului. Cand furtunile se vor abate in viata ta, vei ramane linistit si increzator, pentru ca Isus va fi la carma vietii tale!!!


Prezentarea Power Point a temei este accesibila aici.

Vrei sa intelegi ce inseamna criza financiara? Afli raspunsul
AICI.:):)... pe intelesul tuturor!

15 comentarii:

  1. Cate feluri de crize cunoasteti?

    RăspundețiȘtergere
  2. pai... cred ca criza poate aparea in orice domeniu al vietii personale, in domeniul economic si orice alt domeniu profesional, academic, psihologic, spiritual.

    Cele mai actuale crize, acum, cred ca sunt: criza economica si criza personala (momentele de panica personale)... dupa parerea mea!
    Astept si alte pareri!

    RăspundețiȘtergere
  3. Avand 2 copii adolescenti, cred in "Criza adolescentei", care se pare ca este o inventie a lumii moderne in care traim. Acum 100 de ani nu erau adolescenti...noi i-am creat!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. cate feluri de crize cunosc?
    interesanta intrebare.
    din puctul meu de vede sunt multe feluri de criza, asa cum a spus si Amalia, numai ca, din cauza ca nu le-am bagat in seama, nu ne-au afectat.
    dar ca sa raspuns la intrebare, cred ca numarul crizelor este echivalent cu numarul tuturor domeniilor mari de activitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. faina ideea cu "criza adolescentului"...:)

    RăspundețiȘtergere
  6. mihaela ambrosie17 aprilie 2010 la 19:18

    Eu am mereu "crize de cap"...intra oare si acestea acestea la categoria crize??

    RăspundețiȘtergere
  7. mie mi-a placut videoclipul care exemplifica realitatea vietii din Romania- asa cum este tratata criza zi de zi: alcool si delasare. Oare acestea sa fie solutiile iesirii din criza?

    RăspundețiȘtergere
  8. Adevarul e ca romanul stie sa chefuiasca si in criza si in necaz. Paradoxul este ca nu stie sa se bucure cand e fericit? Apropos...cum credeti ca se distreaza romanii cand sunt fericiti?

    RăspundețiȘtergere
  9. Un citat foarte fain de Albert Einstein m-a facut sa inteleg ce inseamna de fapt criza:

    “Să nu pretindem ca lucrurile să se schimbe dacă tot timpul facem acelaşi lucru. Criza este cea mai binecuvântată situaţie care poate apare pentru tari şi persoane, pentru că ea atrage după sine progrese. In perioada crizei se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Cine depăşeşte criza se depăşeşte pe sine însuşi, fără a rămâne “depăşit”. Cine atribuie crizei eşecul, îşi ameninţă propriul talent şi respectă mai mult problemele decât soluţiile. Adevărata criză este criza incompetenţei.”

    Foarte adevarat din perspectiva mea...ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  10. imi place f mult citatul de Albert Einstein si cred ca e adevart!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Uneori suntem tentati sa vedem doar aspectele negative ale crizei. De pilda, "durerea" este un dar pe care nimeni nu si-l doreste. Ce s-ar intampla daca nu am simti durere cand cutitul ar intra in deget? Sau stomacul nu ar reactiona cu durere la o mancare care nu-i prieste? La fel este si criza: "oportunitatea de a evalua ce am gresi, de a lua decizii bunet si de a o lua de la capat cu mai multa intelepciune" (J.Ford)

    RăspundețiȘtergere
  12. Criza de nervi intra la crize?

    RăspundețiȘtergere
  13. fain...:)criza de nervi...cea mai frecvent intalnita,nu?

    RăspundețiȘtergere