luni, 1 martie 2010

Cum sa depasesc singuratatea? mesajul complet

Cu toţii avem întrebări la care căutăm cu insistenţă răspunsuri. Mihai Eminescu spunea că ”oamenii se împart în general în două categorii: care caută şi nu găsesc, sau care găsesc şi nu sunt fericiţi.” Din care categorie faci parte?

Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu afirmă că ”veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face slobozi” (Ioan 8:32). Vom avea garanţia unor răspunsuri reale dacă ne bazăm pe adevăr. D.L.Moody spunea că ”Biblia nu ne-a fost dată ca să ne sporească cunoştinţele ci să ne schimbe vieţile”.

Tema aleasă pentru săptămâna trecută a fost singurătate, prezentată de prof. Adrian Ambrosie, intitulata:

CUM SĂ DEPĂŞESC SINGURĂTATEA?

Cu toţii ne simţim singuri câteodată. Singurătatea este o stare de fapt. Întotdeauna suntem singuri în raport cu ceva sau cineva. Cel mai des suntem singuri cu gândurile noastre, cu grijile şi măcinările noastre interne. Încercăm să fugim, să ne ascundem de ele, ca de nişte lucruri concrete, palpabile. Iar pentru că nu reuşim, intrăm în panică, ne consumăm, ne agităm şi ne mistuim inutil energia. Atunci, încercăm să evităm singurătatea în cele mai stupide moduri cu putinţă: citind ziare, urmărind emisiuni insipide la televizor, vizionând filme de mult moarte, intrând în relaţii nepotrivite, consumând mai mult alcool, luând droguri, izolându-ne de noi, de prieteni şi în final chiar de Dumnezeu…

Singurătatea este de 3 tipuri: fizică, emoţională şi spirituală.

1. SINGURĂTATEA FIZICĂ

Când ne referim la singurãtatea fizicã, ne vedem singuri în faţa lumii. Singuri, fără altă companie. Aceastã singurătate produce uscăciune în gât, cãci nu existã comunicare verbală cu alte persoane. Aceastã singurătate este refuzată de aproape toţi întrucât creează un monstru iraţional în interiorul nostru, căci rămânem fără posibilitatea de a schimba idei, păreri, comentarii, gesturi.

2. SINGURĂTATEA EMOŢIONALĂ

Singurătatea Psihică sau Sufletească este aceea care ne lasă goi pe dinăuntru, fără nici un chef de viaţă. Singurătatea emoţională este echivalentul ”sentimentului de a te simţi respins, abandonat”. În psihologie, a fi singur nu înseamnă a nu fi cu lângă cineva, ci a nu comunica, a nu avea relaţii.

”Singurătatea şi sentimentul de a nu fi dorit reprezintă cea mai teribilă sărăcie”. (Mother Teresa)

Mai există o diferenţă. Singurătatea impusă – autoimpusă (a te simşi abandonat) şi singurătatea căutată (solitudine).

3. SINGURĂTATEA SPIRITUALĂ

Singurătatea Spirituală este mai dificil de determinat, căci mai întâi trebuie să luăm contact cu Spiritul, adică Duhul Sfânt ce sălăşluieşte în noi pentru a simţi absenţa Sa. Prin creaţie, noi am fost făcuţi ca fiinţe spirituale, care să tânjească după Creator. Eclesiastul 3:11 spune că ”A pus in inima omului gândul veşniciei...”, adică un sentiment de singurătate spirituală, un dor nespus de veşnicie, care nu poate fi umplut decât de către Creator.

DE CE SUNTEM SINGURI? POSIBILE CAUZE ALE SINGURĂTĂŢII

Singurătatea îi conduce pe oameni la gesturi disperate. Studiile arată că este una dintre cauzele principale ale sinuciderii. Singurătatea nu ţine cont de vârstă. Există cel puţin 4 cauze ale singurătăţii: tranziţia, despărţirea, opoziţia şi respingerea.

1. TRANZIŢIA ÎN VIAŢĂ

Viaţa e plină de tranziţii şi etape. Orice experienţă nouă cu care ne confruntăm ne poate face să ne simţim singuri.

2. DESPĂRŢIREA DE CEI DRAGI

Însingurarea este cea mai devastatoare formă de pedeapsă deoarece oamenii au fost creaţi ca fiinţe relaţionale şi avem nevoie de alţi oameni. Avem nevoie de comunicare, avem nevoie de interacţiune, avem nevoie de acceptarea celorlalţi.

3. OPOZIŢIA

Oamenii care îţi strică reputaţia, te supără şi îi stârnesc pe alţii împotriva ta. De cele mai multe ori, în opoziţie eşti tentat să te retragi în carapacea ta şi să ridici ziduri, ceea ce duce la izolare, sau la şi mai multă singurătate.

4. RESPINGEREA

Este cea mai gravă şi produce durerea cea mai mare. Aceasta este singurătatea cauzată de respingere, când te simţi trădat, sau părăsit – abandonat, atunci când ai cea mai mare nevoie de persoanele apropiate. Respingerea este una dintre cele mai dificile situaţii care oamenii trebuie să-i facă faţă.

CUM SĂ FACEM FAŢĂ SINGURĂTĂŢII? Posibile remedii ale singurătăţii

Există modalităţi corecte, dar şi autodistructive de a face faţă singurătăţii. Unul din modurile distructive este acela de a deveni obsedat de muncă. Aceasta însă îţi afectează starea fizică şi emoţională.

Alţii în singurătate se molipsesc de materialism: cumpără tot ce le stă în cale crezând că aceste lucruri vor aduce fericirea.

Unii oameni au o relaţie extraconjugală pentru că se simt singuri. Alţii încep să bea sau să consume droguri. Sau alţii se îmbolăvesc, sau se consumă încetul cu încetul până ce îşi sfârşesc viaţa în sinucidere sau murind cu zile....Şi nu în ultimul rând, alţii nu fac nimic, pur şi simplu stau degeaba şi îşi plâng de milă.

Ce putem face pentru a ieşi din singurătate?

1. FOLOSEŞTE-ŢI TIMPUL CU ÎNŢELEPCIUNE

Rezistă tentaţiei de a nu face nimic. Singurătatea are tendinţa de a te paraliza dacă te învârţi fără rost şi nu faci nimic. Nu te plânge, ci treci la acţiune.

2. CONSTRUIEŞTE PODURI RELAŢIONALE

Trebuie să fim atenţi dacă singurătatea e sau nu din vina noastră. Poate ne-am autoizolat prin carenţele noastre de caracter. Cine ar vrea să stea lângă un om mânios, mincinos, turnător, în care nu ai încredere sau lângă cineva plin de mândrie şi egoism? ”Cel care este insotit de ganduri nobile nu este niciodata singur”.(Fletcher)

Trebuie să începem să construim relaţii, prietenii... Dumnezeu nu a intenţionat niciodată ca omul să fie singur. În cartea Genezei citim: “Domnul a spus: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” El i-a creat omului un tovarăş ca terapie pentru singurătate.

3. ARATĂ COMPASIUNE FAŢĂ DE NEVOILE ALTOR OAMENI

În loc să te concentrezi pe propriile nevoi, concentrează-te pe nevoile altora. Ajută alţi oameni singuri. Vrei să scapi de singurătate? Mergi la un azil şi îngrijeşte un bătrân, du-te la un spital şi du ceva unui bolnav, vizitează un orfelinat pentru a zâmbi unui copil abandonat.

4. FII PRIETENUL LUI ISUS

Una dintre cele mai profunde cauze ale singurătăţii este foamea de Dumnezeu. Singurătatea este în esenţă un sentiment de neîmplinire care ne atrage spre Acela – Unicul – care ne poate împlini. Este o foame pe care doar relaţia cu Dumnezeu o poate satisface. Singurătatea este o goliciune interioară care trebuie să fie umplută de Unicul care o poate face – Domnul Isus! Doar El ne poate da sentimentul importanţei şi valorii vieţii, călăuzire şi putere. Doar El poate da vieţii un scop plin de sens, a cărui lipsă poate cauza o profundă singurătate interioară.

CONCLUZIE - UMPLE GOLULCe are de spus Dumnezeu despre singurătate? Ce ne oferă El pentru a ne umple golul? Care este secretul lui Isus? El Se scula dimineaţa devreme şi urca pe munte pentru a fi aproape de Tatăl Lui, pentru a vorbi cu El şi pentru a asculta sfatul Lui. Marcu 1:35 – ”A doua zi dimineaţa, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat şi S-a dus într-un loc pustiu. şi se ruga acolo”. Pentru că a fost atât de des singur cu Dumnezeu în rugăciune, El nu a fost niciodată cu adevărat singur. Tatăl a fost cu El. Chiar şi în faţa acelui simbol al separării şi singurătăţii extreme – moartea – El nu a fost singur. Isus S-a rugat: “Tată, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu” (Luca 23,46).

11 comentarii:

  1. doar atat?... :):)mai sunt pareri la mesajul publicat inainte, cu afisul care anunta evenimentul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce alte idei aveti despre a iesi din singuratate?
    Duminica cineva dadea exemplul contelui de Monte Cristos, care avea optiunea sinuciderii, dar a ales optiunea cealalta de a trai. 3 lucrrui a facut:
    1. a avut un scop
    2. a retrait tot ce a invatat
    3. L-a avut prieten pe Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca singuratatea nu tine cont de varsta, posesiuni materiale sau pozitie sociala. Este o stare de fapt. In Biblie, toti oamenii pe care i-a folosit Dumnezeu i-a trecut prin "insigurare". Pana ce nu au ajuns sa fie singuri cu Dumnezeu, nu au reusit sa realizeze ceva semnificativ. Iosif - 13 ani in inchisoare in Egipt ianinte de a fi prim ministrul lui Faraon; Moise - 40 de ani pastor la oi, inainte de a conduce poporul spre Tara Promisa; Ilie - singur in pustie hranit de corbi, inainte de a infrunta falsii profeti ai lui Baal; Isus - singur 40 de zile in pustie, inainte de lucrarea mareata a mantuirii...Asadar, consider singuratatea ca avand si o latura pozitiva, atunci cand o vedem prin prisma planului lui Dumnezeu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost duminica prezent si doream sa spun ca este de apreciat tema si modul ei de prezentare... si cel care a prezentat! A folosit foarte multe exemple personale!
    Mi-a placut ca ati discutat despre singuratate si din perspectiva biblica, nu doar academic-profesional-psihologic-social...etc. Felicitari si poate promovati mesajul mai mult ca sa fie si mai multe persoane informate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunteti printre putinele persoanele pe care le cunosc care vorbesc atat de liber si deschis despre Dumnezeu. Felicitari!

    Despre tema: mi-a placut ideea ca in singuratate, daca ti-l faci prieteni pe Isus, nu vei mai fi singur...si acea singuratate se poate transforma in solitudine. Nu stiam ce inseamna solitudinea pana acum! Voi incerca sa o practic!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si pentru mine a fost o zi speciala duminica. Valentina m-am bucurat mult sa te cunosc si imi place ce ai spus despre prietenia cu Isus.
    Si pentru mine este greu sa practic solitudinea, dar am decis impreuna cu Adi sa punem jumatate de zi pe saptamana deoparte si sa inchidem telefoanele, ca sa putem sta singuri, sa citim, sa incercam sa ne umplem bateriile.
    Multumim Andrei pentru aprecieri...
    Mihaela A.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si pentru mine a fost o ocazie buna sa reanalizez ideile despre "solitudine", singuratate. Am avut momemnte in viata cand m-am simtit extrem de singur si chiar am fost la un pas de a-mi lua viata. Insa, multumesc Cerului ca am avut o a doua sansa, iar acum am o multime de prieteni adevarati si o familie minunata.
    Multumesc Andrei pentru aprecieri. Valentina, ma bucur ca ai reusit sa lasi un comentariu pe blog. Ne vedem duminica la ora 15,00 la film...este foarte interesant filmul, abia astept sa discutam despre Calea Lactee...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur si eu tare mult ca este activitate pe blog...si apreciez pe fiecare in parte pt postarile lor...
    cred si eu de asemenea ca in singuratate este important sa avem o directie si un prieten adevarat...Iisus Hristos.
    personal am avut un moment cand ma simteam parasit de toata lumea inclusiv de familie, insa cineva mi-a spus despre acest prieten si atunci am inceput sa ii vorbesc...acest lucru mi-a schimbat viata...

    ne vedem duminica la film...abia astept !!!

    o zi faina.

    RăspundețiȘtergere
  9. astazi, m-a sunat bunica Maria, care sta de ani buni la azil...era singura si a vrut sa auda pe cineva cunoscut...ce palma fina, dar dureroasa! Am vorbit dumincia de singuratate, am gasit definitii frumoase, am raspuns la intrebari interesante, insa...am ratat testul aplicatiei...teorie fara aplicatie, produce "genii" lipsiti de dragoste, spunea cineva...

    RăspundețiȘtergere
  10. eu traiesc in italia de foarte multi ani,am multi colegi dar nimeni nu doreste sa lege o prietenie profunda au prietenii lor, sint alaturi de familii poate acesta este motivul. stiu doar ca ma simt devorata de singuratate abandonata ,si de ai mei dragi. poate faptul ca sint foarte credinciosa ma ajuta sa nu inebunesc imi lipseste nespus de mult o prietena adevarata cu care sa pot vorbi de toate

    RăspundețiȘtergere