luni, 15 martie 2010

Cum se face ca am ajuns intr-o asa incurcatura? rezumatul dezbaterii...

Prof. Adrian Ambrosie a raspuns saptamana aceasta, duminica, 21 martie, la o intrebare care multi dintre noi ne-o punem in diferite situatii:
Cum se face am ajuns intr-o asa incurcatura?

Cu toţii ne lovim de probleme. De la naştere până la moarte întâmpinăm greutăţi, decizii care trebuie să le luăm în grabă, dificultăţi, întrebări fără răspuns, etc. Uneori viaţa seamănă cu un labirint din care este aproape imposibil să ieşi prin metodele cunoscute, sau prin propriile puteri. Probleme, probleme, probleme.


Aţi avut vreodată probleme în viaţă? Cum aţi reuşit să le rezolvaţi?

Definitia din DEX pentru “încurcătură” este: Situaţie complicată, neplăcută; bucluc. Expr: A pune (pe cineva) în încurcătură = a pune pe cineva într-o situaţie din care nu ştie cum să iasă.


DE CE INTRĂM ÎN BUCLUC? DE CE AVEM PROBLEME ÎN VIATĂ?


1.DUMNEZEU ÎNGĂDUIE PROBLEME ÎN VIATA NOASTRĂ

Trăim într-o lume căzută, de aceea suntem uneori asaltaţi de schimbări bruşte ale naturii datorate ”încălzirii globale”: Cutremure, ploi, uragane, secete, inundaţii, tsunami,etc.

2. ALTII NE POT CAUZA PROBLEME

Trăim într-un sistem. Depindem unii de alţii, avem nevoie unii de alţii pentru a trăi: avem nevoie de soferi, medici, brutari, agricultori, ingineri, profesori, etc...Când cineva nu îşi face treaba, intrăm şi noi în probleme. Ajungem în încurcături când cineva nu este responsabil.

3. NOI SINGURI NE CAUZĂM PROBLEME

”Ce îşi face omul cu mâna lui, se numeşte lucru de artizanat” spune un proverb românesc. Singuri uneori dăm de bucluc, pentru că facem alegeri nepotrivite: să fim într-un anumit loc, sa cumpărăm alcool, sau droguri, să avem prietenii nepotrivite, să ne căsătorim cu cine nu trebuie, să copiem, etc...


Uitându-ne în Sfânta Scriptură, vedem că toţi marii oameni ai lui Dumnezeu au ajuns în încurcătură la un moment dat al vieţii lor. Unul din personajele biblice care a fost adesea în încurcături, a fost Samson. Citim despre istoria sa în capitolele 13-16 din cartea Judecători din Biblie. Samson era un om cu multe privilegii, dar la fel de multe probleme. Câteva dintre rivilegiile sale erau:

o Facea parte din poporul Israel, ales de Dumnezeu pentru a fi o lumină pentru celelalte neamuri

o A fost ales de Dumnezeu ca să izbăvească poporul Israel de robia filistenilor care dura de 40 de ani

o Era bărbat – pe vremea aceea, femeile aveau alt statut social, bărbaţii erau consideraţi superiori femeii

o Îşi cunoştea bine scopul vieţii – să fie liderul poporului, la fel ca Moise care a eliberat poporul din Egipt, Samson trebuia să elibereze poporul din robia filisteană

o A fost judecătorul lui Israel timp de 20 de ani (15:20)

o Avea o putere impresionantă– a omorât un leu cu mâinile goale (14:6), a rupt funiile cu care era legat ca pe nişte aţă de papiotă (15:14), cu o falcă de măgar a omorît 1000 de oameni(15:15) şi într-o noapte a luat porţile unei cetăţi în spate şi le-a cărat de la Gaza la Muntele Hebron, 64 de km!!! (16:3)

Câte privilegii a avut Samson!

Cine dintre noi se poate lăuda astăzi cu ceea ce avea el?

Totuşi, duşmanul lui cel mai înverşunat era propria persoană!!! El îşi irosea viaţa, pricinuindu-şi tot felul de probleme.

Din nefericire, natura umană este universală, iar astăzi putem cădea şi noi în aceleaşi capcane. Samson şi-a ratat destinul vieţii, deoarece a făcut cel puţin 3 alegeri greşite în viaţă. El este simbolul pentru 3 dintre cele mai comune practici prin care putem intra în necazuri. Dacă indentificăm aceste 3 capcane, vom putea evita greşelile care ne pot cauza probleme în viitor.

1. NU A ÎNVĂTAT DIN PROPRIILE GRESELI

Viaţa lui Samson ne dezvăluie două mari slăbiciuni. Un caracter neîmbânzit şi o dorinţă fizică nestăpânită. Samson îşi ieşea adesea din fire. Era mânios şi motivul principal al acţiunilor sale, era răzbunarea. Samson era puternic din punct de vedere fizic, dar slab din punct de vedere moral. Pentru el totul era o joacă. Samson reprezintă exemplul al ciclurilor de eşec.

Cred că şi noi ne regăsim în exemplul lui Samson. De multe ori eşuăm datorită caracterului nostru. Vorbim cu două înţelesuri, facem glume deoucheate, cădem pradă propriilor pofte şi dorinţe.

Platon avea dreptate când spunea: ”Cea dintâi şi cea mai mare victorie este să te cunoşti pe tine însuţi” iar înţeleptul Solomon, spunea că: ”Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz, şi cine se stăpâneşte pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi” (Prov.16:32)

2. A AVUT PRIETENII NEPOTRIVITE

Al doilea principiu pe care îl putem învăţa din viaţa lui Samson, este că intrăm în bucluc/probleme dacă ne alegem prieteni nepotriviţi!!!

Cine eşti, determină pe cine atragi ca prieten. Cu timpul, devii la fel cu oamenii cu care îţi petreci cea mai mare parte a timpului. Aceleaşi valori, aceleaşi principii, obiceiuri, etc. De aceea alegerea prieteniilor sunt extrem de importante.

Întrebă-te sincer: ce fel de prieteni ai? Te împiedică ei să trăieşti o viaţă creştină autentică? Te ridică sau te coboară? Au ei valori? Sunt dedicaţi lui Dumnezeu?

3. A COCHETAT CU PĂCATUL

Al treilea principiu ne arată că Samson nu L-a luat în serios pe Dumnezeu, el a cochetat mereu cu păcatul. Viaţa sa era mereu pe graniţa dintre păcat şi viaţa spirituală. Făcea întodeauna ceea ce îi plăcea. Viaţa sa era extrem de egoistă. Samson trăia după filozofia: ”Dacă acest lucru mă face să mă simt bine, îl voi face.

Ca şi Samson, pentru mulţi astăzi, Dumnezeu reprezintă ”o a doua soluţie”, o ocazie favorabilă. Când lucrurile merg prost, ei apelează la Dumnezeu: ”Doamne, dacă mă scoţi din necaz, promit că voi trăi pentru Tine toată viaţa... ”. Dacă lucrurile merg bine, îl ignorăm pe Dumnezeu, ne descurcăm şi singuri.

Aşadar, Samson era un om plin de privilegii, dar lipsit de moralitate şi spiritualitate, care şi-a ratat scopul vieţii datorită caracterului slab, prieteniilor rele şi a cochetării lui cu păcatul.

Scopul vieţii mele şi a tale este cu mult mai înalt decât împlinirile noastre personale, liniştea, sau fericirea noastră.

Ca să ne cunoastem scopul trebuie să apelăm la Creator. El a lăsat scris acest scop al vieţii în Biblie, Cuvântul Său. De aceea, viaţa noastră este atât de legată de ceea ce spune Biblia, pentru că ea reprezintă sursa ultimă a alegerilor noastre. Biblia ne spune că am fost creaţi pe pământ, nu pentru ca alţii să îşi amintească de noi, ci pentru a ne pregăti pentru veşnicie.

Viața înseamnă mai mult decât a ține umbră pământului. Samson ne-a demontrat ca a intrat singur în încurcături, din cauza alegerilor sale. Viața este o sumă de alegeri. Alegerile noastre determină valorile, principiile și convingerile pe care le vom avea cu privire la cum ne vom trăi viața. Prietenii, convingerile și alegerile ne vor forma caracterul. Caracterul este cel care ne va duce în veșnicie.

Dacă dorești să schimbi ceva în viața ta, începe cu această rugaciune scrisa mai jos. Citește Biblia unde vei descoperi adevăratul sens al vieții. Alegeti prieteni potriviți, care te vor încuraja și te vor influența să îți realizezi scopul vieții. Astăzi avem privilegii pe care Samson nu le avea: Biblia, Isus, Duhul Sfant si Biserica.

Rugăciunea puterii

Doamne, dă-mi puterea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba şi înţelepciunea de a face diferenţa între ele....AMIN

7 comentarii:

  1. Cred ca aceasta tema are oarecum legatura si cu abuzul emotional, nu? E o intrebare interesanta pentru ca ti-o poti pune in orice domeniu al vietii. Poti avea oricand un moment in care sa te opresti si sa te intrebi:"Cum de am ajung intr-o asa incurcatura?"
    Partea dificila e solutia care o gasesti ca sa iesi din incurcatura....nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca fiecare dintre noi, cel putin o data in viata, ne punem aceasta intrebare: cum de am ajuns aici, cum de am lasat lucrurile sa ia o asa intorsat ura??? Si e-adevarat ca o evaluare corecta si un raspuns cinstit te poate ajuta sa pui un diagnostic corect si sa gasesti tratamentul adecvat...
    Abia astept sa vad ce solutii se vor propune pentru iesirea din incurcatura!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru intelegerea mai buna a temei de duminica, va sugerez sa cititi capitolele 13-16 din Judecatori...Viata lui Samson este un exemplu clasic al alegerilor. Ce privilegii ar avea Samson? Care era scopul vietii lui? Unde a esuat? De ce a gresit tinta? Cum de a ajuns in incurcaturi?

    Va invit sa incepem dezbaterea acestui subiect aici pe blog si sa continuam duminica de la ora 17,00 in Parcul Copou...

    RăspundețiȘtergere
  4. Fain exemplul lui Samson de folosit la aceasta tema! Ma gandesc ca Samson a fost extrem de binecuvantat de Dumnezeu si viata lui a fost usoara-pana la un punct-, dar i-a lipsit o relatie autentica si constanta cu Acesta...Relatia personala cu Dumnezeu!
    Acesta e doar un gand!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Care a fost feedbackul din partea participantilor la sesiunea despre aceasta tema? SUnt curioasa...stiu ca obisnuiti sa dati un fel de formular care participantii sa il completeze....

    Apreciez modul in care s-a structurat materialul si concluzia la final .Rugaciunea este plina de incurajare si inspiratie! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. A fost o intalnire diferita de celelalte intalniri si prin prisma invitatilor pe care i-am avut. Am avut o intalnire faina si cred ca ne-am atins scopul.
    Duminica viitoare vom avea un film care ne va introducere in atmosfera Pastelui.
    Va asteptam cu mare bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci ne vedem in Duminica Floriilor la film!!!
    Intrarea libera, locuri limitate!
    Va asteptam cu bucurie!

    RăspundețiȘtergere