luni, 15 martie 2010

Abuzul emotional...rezumatul dezbaterii


Duminica aceasta, 14 martie, incepand cu orele 17:00, am avut onoarea de a-l avea in mijlocul nostru, pentru a doua oara, pe domnul inginer, doctorand in filosofie, Costel Ghica care a prezentat tema ABUZULUI EMOTIONAL.

Tema a fost prezentata din perspectiva biblica, plecandu-se de la premiza ca nimeni nu este perfect. A te considera perfect inseamna ca niciodata sa nu iti fi reprosat nimic, sa fi fost mereu multumit de tine insuti.
Abuzul emotional,
sau psihologic, implica orice atitudine comportamentala verbala sau non verbala care produce un impact negativ asupra emotiilor celuilalt.
In cadrul unei actiuni de abuz emotional exista unul sau mai multi abuzatori si una sau mai multe victime.

Caracteristicile abuzatorului:
-ignora frecvent sentimentele celuilalt;
-ridiculizeaza parerile si abilitatile;
-isi ascunde aprecierea si afectiunea;
-critica continuu;
-umileste atat in public, cat si in privat;
-refuza sa socializeze/comunice cu tine;
-nu te lasa sa muncesti, detine controlul financiar;
-nu te lasa sa te intalnesti cu prietenii sau membrii familiei;
-te ameninta constant ca te paraseste;
- da dovada de o gelozie excesiva.
Exemplu: copii pana la 3 ani abuzeaza si manipuleaza constant parintii pentru a obtine ceea ce doresc.
Expresii cheie folosite: "Pentru ca asa vreau eu!", "Eu am mereu dreptate!", "Nu te intereseaza, fa doar cum iti spun eu!"

Caracteristicile victimei:
- ajunge sa se simta lipsita de valoare;
-este dependenta de agresor-> fenomenul de codependenta;
-confuza, izolata, trista, manioasa;
-lipsita de control asupra propriei vieti.

Exemple:
1. Familia lui Iov, personaj biblic (Cartea lui Iov, Vechiul Testament)
Iov avea o sotie care i-a daruit 7 baieti si 3 fete. Era foarte bogat (mii de vite, oi, bogatii agricole, terenuri, angajati etc), foarte intelept si foarte credincios, de o verticalitate rar intalnita.
Acesta este ispitit de Lucifer in speranta ca se va dovedi a fi un simplu om care este credincios lui Dumnezeu numai cand ii merge bine. Copii ii sunt omorati, averea furata si ajunge intr-un familent si o saracie de nedescris.
In momentul declinului, sotia lui il critica si il abuzeaza emotional, parasindu-l. Abuzat si presat de toti, el nu renunta totusi la Dumnezeu, afirmand: "Toate vin din mana lui Dumnezeu: lucruri bune si lucruri rele!" Dumnezeu ii vede credinciosia si il ajuta sa isi restaureze conditia fizica si materiala.
2. Familia Nabal &Abigail (Cartea 1 Samuel capitolele 25-30, Vechiul Testament)
Nabal era un om foarte bogat, dar aspru, rau, betiv si nebun.
Sotia sa, Abigail, era o femeie cu judecata, frumoasa la chip, cu discernamant in lupta spirituala, gata sa spele picioarele slujitorilor si sa ii serveasca pe cei din jur.
Aceasta afla ca sotul ei a facut o imprudenta prin respingerea trupelor imparatului David atunci cand acestea au cerut hrana. Reactia normala a unei sotii moderne ar fi fost: "Vezi ce ai facut? Asa iti trebuie... in sfarsit sunt razbunata pentru tot ce mi-ai facut! Plateste singur pentru pacatul tau!" Insa Abigail, cu multa intelepciune si discenamant, decide sa isi salveze sotul de la moarte, desi acesta nu merita. Merge inainte imparatului si ii ia apararea, salvand nu numai viata acestuia, ci si a tuturor barbatilor din regiune.

Cum arata o familie perfecta in care abuzul emotional este redus la minim?

Familia perfecta este privita din doua perspective: ce stii si cum exprimi ceea ce stii.

Prima etapa de comunicare intre membrii unei familii tine de stabilirea unor valori comune, moralitate, corectitudinea si educatia pe care toti o impartasesc. Aceasta nu se negociaza!
A doua etapa, cea a platoului emotional, risca sa cada intr-o curba a stagnarii.... cuplul nu mai comunica asa cum o facea la inceput, apare plictiseala, comoditatea, complacerea in diferite stari emotionale si materiale, mediocritatea si lipsa dorintei de a persevera in imbunatatirea relatiei de cuplu/familie.
A treia etapa, cea mai dificila, provoaca membrii cuplului/familiei la autocunoastere si renuntarea/ "divortarea" de ibovnici si concubine. Ce inseamna acest lucru? Renuntarea sau negocierea pentru a ajunge la un consens comun, agreat de ambele parti in ce priveste:
- asteptarile pe care le are fiecare de la celalalt;
-pretentiile la care tinem foarte mult;
-obiceiuri (uneori proaste);
-comoditate, egoism...etc.
Toate acestea insumeaza zona valorilor "gri", negociabile intre parti.

In cadrul abuzului emotional, putem oscila intre a fi victima sau abuzator, in functie de modul in care decurge discutia/conflictul. Este greu, de cele mai multe ori, sa iti stapanesti mania, cuvintele iuti pentru a nu incinge cearta. Putem totusi sa ne controlam emotiile si sa gandim intelept, asa cum a facut Abigail?
Da, este posibil! Cum?
1. Prin constientizarea prezentei lui Dumnezeu in vietiile noastre- credinta care te indeamna la bunatate si dragoste neconditionata;
2. Printr-un dialog deschis cu persoana in cauza si aflarea cauzelor care au dus la conflict;
3. Prin marcarea granitei pana la care are voie persoana cealalta sa isi expuna parerile si nemultumirile (un cod verbal, modalitati de exprimare, etc.)
De ce este nevoie de Dumnezeu si de credinta in El pentru a face fata abuzului emotional?
Dumnezeu este Dragoste si El a dat cea mai mare porunca pentru noi oamenii: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toate inima ta, cu tot sufeltul tau si cu tot cugetul tau, (...) si pe aproapele tau ca pe tine insuti!" (Matei 22: 37,39)
Pentru a-L cunoaste, a-L descoperi si a-L iubi pe Dumnezeu nu sunt suficiente doar informatiile pe care le acumulezi despre El, ci ai nevoie de o relatie personala cu El manifestata prin citirea Bibliei, rugaciune si implinirea poruncilor sale.
Esenta existentei prevazuta de Dumnezeu inseamna sa nu mai stai cu mana intinsa doar pentru a primi si pentru ca tu sa fii pe deplin satisfacut, ci pentru a darui si pentru a te sacrifica pentru cel de langa tine.

Refuza sa fii abuzat emotional si lupta pentru valorile si principiile tale! Iti dorim doar ca acestea sa fie in corcondanta cu perspectiva lui Dumnezeu asupra vietii tale! Succes!





12 comentarii:

  1. Interesante idei. Nu m-am gandit niciodata ca ma pot regasi in ambele posturi: abuzat si abuzator emotional. Imi place mult ideea filtrului. Adevaratele valori reprezinta filtrul impotriva abuzurilor emotionale...

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate...spre rusinea mea...m-am simtit cam abuzator...si mi am luat unele aplicatii pt saptamanile ce urmeaza si chiar pt toata viata...

    In alta ordine de idei...mesajul a fost foarte interesant chiar si dezbaterea...

    see u next sunday...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim dlui Costel pentru mesaj. A fost o mare bucurie sa il avem din nou printre noi. Si eu cred ca am in mine tendinta de a abuza de sentimente si parerile celorlalti. Sper sa trec de nota "9"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie mi-a folosit foarte mult tema prezentata...nu m-am gandit prea des la faptul ca si eu abuzez de persoanele dragi si le manipulez uneori pentru a obtine ce doresc.
    Aceste sesiuni ma ajuta foarte mult sa constientizez ca pentru a avea o relatie autentica de cuplu, trebuie sa comunic cu sotul meu mai mult si sa nu imi impun parerile,...ci sa "negociem" pentru a ajunge la un consens.

    RăspundețiȘtergere
  5. Care este diferenta intre abuz emotional si abuz spiritual?

    RăspundețiȘtergere
  6. imi pare rau ca nu am participat la aceasta sesiune! Dar notitele de pe blog ma ajuta, oarecum sa-mi fac o idee la ce s-a discutat!
    multumim ca mentineti bloggul "in viata"

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna intrebare....diferenta intre abuzul emotional si cel spiritual?
    Exista abuz spiritual? Are legatura cu manipularea religioasa a maselor?

    Curioasa si eu de raspuns....

    RăspundețiȘtergere
  8. Conform Dex,abuzul poate lua mai multe forme: -Abuz de putere = delict săvârșit de cineva prin depășirea atribuțiilor sale.

    Abuz de încredere = înșelăciune care constă din însușirea ilegală, înstrăinarea sau refuzul de restituire a unui obiect încredințat spre păstrare sau spre utilizare.

    Abuz de drept = delict care constă în exercitarea unui drept cu nesocotirea scopului său social-economic. 2. Întrebuințare fără măsură a unui lucru; exces. ♢ Loc. adv. Prin abuz = abuziv, exagerat. 3. (Rar) Eroare care constă din exagerarea unui fapt, a unei păreri etc.
    Abuzul spiritual si abuzul emotional intra in aceleasi tipare: a incalca sau a uza in exces o opinie, o convingere.
    Oamenii sunt cei care fac abuzuri, Dumnezeu nu abuzeaza in nici o forma. In Apocalipsa 3:20 gasim scris:"Iata Eu stau la usa si bat, daca aude cineva glasul Meu, si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el si el cu Mine". deci Dumnezeu nu da buzna in viata nimanui. Acesta este modelul care ar trebui sa-l urmam!
    Noi, oamenii, trebuie sa ne sustinem convingerile si sa ne exprimam opinia cu respect fata de ascultatori.

    RăspundețiȘtergere
  9. INTR-ADEVAR ASA ESTE...DUMNEZEU NU NE ABUZEAZA NICIODATA!!! NOI IL ABUZAM PE EL...CRED...NU???

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte profund gandul... Oamenii abuzeaza de cele mai multe ori de numele lui Dumnezeu si al religiei pentru a obtine anumite beneficii...Dar Dumnezeu nu este de fapt acolo! Asa cum nu este in razboaie, revolte si tot ce este rau! In absenta prezentei constienta a lui Dumnezeu, abuzul emotional/spiritual este de cele mai multe ori inevitabil!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca cel mai mare abuz spiritual al istoriei a fost perioada cruciadelor, inchizitiei si comunismului...suntem creati liberi, avem libertatea de a alege dintre ce este bine si ce este rau. Intrebarea este, pe ce baza alegem valorile? Cine ne garanteaza ca alegem bine? Care sunt crtiteriile dupa care operam in alegerile noastre?

    Duminica de la orele 17,00 vom dezvolta acest subiect mai pe larg...

    RăspundețiȘtergere
  12. ma intreb sincer daca este suficienta credinta in dzeu pentru a face fata abuzului... n-am participat la conferinta, insa drept principiu de capatai al crestnismului as sugera iertarea - vezi rugaciunea domneasca "si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri". consider ca fara iertare nu poti beneficia de vindecare si elberare, chit ca ai o credinta ce duce la mantuire si nu doar una formala..

    RăspundețiȘtergere