luni, 15 februarie 2010

Dragostea la ultima vedere

In data de 14 februarie 2010, Eclesia NAVOBI a organizat o seara dedicata dragostei in care s-a vorbit despre Dragostea la Ultima Vedere, avandu-l ca invitat special pe domnul profesor Cristian Lucaci, director al Colegiului Richard Wurmbrand, Iasi.
Tema a avut ca baza de discutie textul din Biblie, Cantarea Cantarilor, capitolele 1-3, in care 2 iubiti isi fac complimente unul celuilalt si isi exprima dragostea reciproca cu dorinta de a se casatori si trai o viata fericita impreuna.

Inca din anii '50, generatiile de tineri au avut parte de o serie de schimbari care au influentat modalitatea de abordare a relatie de prietenie, cuplului, puritatii, confuzii asupra dragostei, sexului, pasiuni, sperantei, inocentei, ideii de casatorie si a juramantului vesnic etc.
Adevarul s-a relativizat si fiecare isi face propriile reguli, fara sa mai existe respect intre generatii, recunoasterea autoritatii parentale, institutionale sau bunul simt si bunele mariere pentru cei de langa noi. Nu mai stim cum sa ne purtam cu persoana iubita si imediat ce ne simtim atacati, sau cand cineva nu face cum vrem noi ne suparam si ripostam (certuri, separari, divorturi, sinucideri, droguri etc).
Mai este valabila casatoria si mentinerea ei "pana moartea ne va desparti"? Trebuie sa ne pastram puritatea si virginitatea inainte de casatorie? Cum pretuiesti persoana iubita? Cum cuceresti pe cineva?
Acestea au fost cateva din intrebarile la care s-a raspuns pe parcusul cel 2 ore. De asemenea, au fost scoase in evidenta trei aspecte care fac 2 persoane sa se indragosteasca una de cealalta si care pot ajuta la mentinerea si intarirea relatiei de dragoste dintre acestia:
1. Caracterul
- obisnuim sa ne facem reclama la aspectul fizic, de multe ori uitand ca ceea ce iese din gura noastra ne caracterizeaza cu adevarat;
- aspectul fizic este determinat aproape in totalitate de Dumnezeu (prin creatie, nastere), dar dezvoltarea unui caracter frumos depinde de fiecare dintre noi.
- caracterul este cel care determina parerile si prietenii care ni-i facem.
- in cazul unei relatii de dragoste, dupa trecerea anilor si dupa ce aspectul fizic nu mai este cel din tinerete, caracterul este singurul care poate da continuitate unei relatii.
Ce ne dorim de la persoana iubita? Aspectul fizic sau caracterul? In ce investesti tu cel mai mult?
2. Intoxicatia
- apare dupa momentul initial al cunoasterii, cand iubitii isi fac complimente unul celuilalt, fac tot posibilul sa fie cat mai mult impreuna si apare dorinta de a investi in persoana iubita (timp, bani, hobby-uri, alte resurse).
- devenim visatori, tot universul se invarte in jurul nostru si al persoanei iubite si tot ce facem are ca si ratiune dorinta de a fi cat mai mult impreuna
-tot aici intimitatea se dezvolta foarte mult si cei doi devin din ce in ce mai apropiati
- uneori, aceasta dorinta poate deveni negativa ajungand sa sufoce persoana iubita. Dorinta poate degenera in gelozie.
Cat de mult trebuie sa mearga intimitatea inainte de casatorie?
3. Dependenta
- in acest moment logica scade si sentimentele primeaza in aproape toate deciziile noastre
- nu ne mai imaginam nimic fara persoana iubita si putem deveni reticenti daca cineva este impotriva noastra
- Ajungi sa vezi persoana iubita ca pe ceva unic si devii responsabil in dorinta de a impresiona cat mai mult persoana iubita.
Cat te lasi incatusat de o relatie? Devine persoana iubita mai presus de orice?
In cartea Cantarea Cantarilor 2:7 este scris: "Nu starniti dragostea pana nu vine ea!" Cand este momentul pentru o relatie? Cand vine acel timp perfect?
Dumnezeu a gandit relatia dintre un barbat si o femeie, in armonia unei relatii sincere de dragoste in cadrul casatoriei, din punct de vedere:
a. Spiritual: Cine este stapanul vostru, al amandurora? Nu exista un teren neutru... ori amandoi merg in aceeasi directie, ori mai tarziu sau mai devreme relatia se va destrama?
b. Intelectual: Care este scopul, viziunea noastra ca si cuplu? Care sunt lucrurile pe care le avem in comun si vrem sa le dezvoltam?
c. Emotional, Sentimental: Voi fi in stare sa imi iubesc sotia toata viata mea? Ce se va intampla daca cineva dintre noi va suferi un accident? Vom fi capabili sa trecem impreuna peste greutati? Pot avea incredere in sotia mea?
d. Fizic: relatia dintre cei doi este completa cand se implineste si din punct de vedere sexual si cei doi devin una.
Daca aceste 4 elemente sunt indeplinite in ordinea aceasta, atunci dragostea va rezista pana la ultima vedere, va fi o dragoste sincera, neconditionata, indelung rabdatoare, plina de bunatate si lipsita de egoism. Un exemplu de dragoste precum cel din Biblie, cartea 1 Corinteni capitolul 13.
Acestea au fost cateva din aspectele discutate, anuntandu-se si partea aII-a a acestei teme, partea despre casatorie si cum trebuie tinerii sa se pregateasca pentru aceasta.
Discutiile rezultate din acest subiect au fost indelung dezbatute de participantii la seminar (peste 60 de persoane), discutandu-se si despre rolul parintilor in educatia tinerilor cu privire la relatiile de prietenie, dragoste , casatorie, despre diferenta dintre dragoste si pasiune, efectele negative ale intoxicatiei cu dragoste, rezistenta la tentatiile din jurul nostru, formarea unor principii si valori moral-crestine cat mai bune ... si multe alte pareri, opinii si sugestii venite din partea vizitatorilor.
Sesiunea a fost urmata de o serie de cantece despre dragoste, interpretate de echipa muzicala a Eclesiei Navobi si de o pauza de protocol in care participantii au avut posibilitatea sa se cunoasca mai bine.

Va dorim sa nu starniti dragostea pana nu vine ea si sa luptati pentru o dragoste sincera!

2 comentarii:

  1. foarte interesant materialul si plin de adevar. Aseara la seminar mi-am dat seama ca uitam sa ne indreptam atentia spre lucrurile care conteaza cu privire la persoana iubita (investitia in caracter, scopul si viziunea comuna, comunicare si intimitatea)... si ca de cele mai multe ori ne lasam inselati de aspectul fizic, aparente,certuri inutile etc.

    Multumim organizatorilor si domnului profesor! sa mai faceti astfel de teme-oricum astept continuarea temei cu casatoria!:):)

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar faina intalnire...cred ca fiecare dintre noi a plecat cu un gand util legat de dragostea adevarata. Sper sa ne va "intoxic" cu parerile mele...

    RăspundețiȘtergere