joi, 3 martie 2011

Mandrie si prejudecata

Duminica aceasta, 06 martie, incepand cu orele 17:00 vom dezbate filmul Mandrei si Prejudecata. Te invitam in Copou, Sala de Spectacole a Casei de Cultura Mihai Ursachi!

7 comentarii:

  1. Incheiem luna "Dragostei, prieteniei si familiei" cu acest film...
    Va asteptam, intrarea libera, locuri limitate...

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost foarte frumos filmul si mai ales discutiile de dupa film! Felictari organizatorilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Romanul “Mândrie şi prejudecată” a lui Jane Austen a fost întotdeauna recunoscut ca un portret incomparabil, o remarcabilă descriere a societăţii britanice a secolului al 18-lea. Dar, de ce oare această strălucită comedie romantică continuă să încânte oamenii până în ziua de azi? Sunt probabil oameni care l-au citit de 10-15 de ori sau l-au vazut de tot atat de multe ori.
    Dacă vei cauta pe internet, vei da peste eseuri şi articole despre aproape toate aspectele ale acestui roman. Mai mult, acestă stralucită lucrare de ficţiune a inspirat nenumărate adaptări artistice şi lucrări similare – cărţi, piese de teatru, filme şi musical-uri.
    Această atracţie în masă pe care romanul o declanşează, se datorează probabil temei principale : căsătoria. Această temă este redată original prin celebra frază cu care debutează romanul : “Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase , are nevoie de o nevastă .”
    Căsătoria a rămas o instituţie răspândită până astăzi şi o analiză amănunţită a acestui subiect te va ajuta să vezi legătura, faptul că realitatea actuală se aseamănă cu lumea înfăţişată în roman.
    Romanul prezintă mai multe căsnicii (6) ce se împletesc în acţiunea romanului:
    1. căsătoria lui Elizabeth cu Darcy
    2. a lui Jane cu Bingley
    3. a Lydiei cu Wickham
    4. a soţilor Bennet
    5. a lui Charlotte cu Collins
    6. a soţilor Gardiners – dând permanent cititorului o percepţie clară asupra felului în care decurg aceste relaţii.

    RăspundețiȘtergere
  4. PRIN CE SE CARACTERIZEAZA ACESTE CASATORII?

    1-2. Personajele principale sunt Elizabeth şi Darcy, a căror căsătorie este descrisă ca fiind un ataşament intens, puternic; relaţia lor evoluează odată cu timpul , între ei apărând înţelegerea şi respectul reciproce.
    Acest lucru este adevărat într-o anumită măsură şi pentru Jane si Bingley. Desigur, în cazul lor , cei din afară au creat neînţelegerile între ei şi singura lor greşeală este că ei iau lucrurile aşa cum sunt. În cele din urmă, totuşi, căsnicia lor este una fericita.
    3-4. În antiteză cu relaţiile de mai sus sunt relaţia dintre Lydia şi Wickham şi cea dintre soţii Bennet- acestea sunt stabilite ca fiind exemple de căsnicii nefericite.
    Domnul Bennet şi doamna Bennet nu se potrivesc şi în cele din urmă acest fapt nu este decât un mod de ridiculizare pentru domnul Bennet. Se pare că domnul Bennet a fost fermecat de frumuseţea doamnei Bennet; când a descoperit adevărul , a preferat să se ascundă în mica sa bibliotecă.( Acesta nu este modul în care viaţa de familie ar trebui să decurgă).
    Aşchia nu sare departe de trunchi! Lydia se îndrăgosteşte de Wickham , de infăţişarea acestuia, însă Wickham nu se implică în relaţie. (Pe măsură ce acţiunea se desfăşoară, aflăm că Darcy îl împinge pe Wickham să se căsătorească cu Lydia pentru a o salva pe aceasta şi pe familia sa de la dizgraţie.).
    5. Căsătoria lui Charlotte Lucas cu domnul Collins este una de convenienţă. Cu greu se poate spune că este loc şi de dragoste în relaţia lor. Charlotte demostrează prudenţă alegându-l pe domnul Collins ca partener de viaţă şi în acest mod îşi asigură stabilitatea financiară. Charlotte îi mărturiseşte lui Elizabeth :”Eu nu sunt romantică, ştii. Nu am fost niciodată. Nu vreau decât un cămin plăcut; şi, luând în consideraţie firea domnului Collins ,relaţiile şi situaţia lui în societate , sunt convinsă că şansa mea de a fi fericită cu el este la fel de mare ca aceea cu care se pot lăuda cei mai mulţi dintre oameni , la căsătoria lor.”
    6. Deşi nu sunt destule detalii despre viaţa conjugală a soţilor Gardiners, natura raţională ( şi conversaţia), precum şi plăcerea lui Elizabeth de a se afla în compania lor sunt dovezi ale faptului că cei doi se bucură de o căsnicie echilibrată. Chiar şi în secolul 21, dacă vei privi în jurul tău, vei întâlni multe persoane precum Lydia, Wickham sau soţii Bennet, care acţionează din impuls şi care plătesc de-a lungul vieţii pentru imprudenţa şi nechibzuinţa lor. Mulţi se recunosc în căsnicia Charlotte-Collins ( fie că o aleg de bună voie, fie că aleg această căsnicie împinşi de destin sau de circumstanţe). Numărul de persoane precum Lizzy (sau chiar precum Jane) este mic pentru că multe dintre ele nu au răbdarea sau îngăduinţa de a aştepta până Darcy sau Bingley ai lor apar.

    RăspundețiȘtergere
  5. PRINC E SE CARACTERIZEAZA CASATORIILE ASTAZI?
    CARE SUNT ASEMANARILE DE ATUNCI CU CEEA CE SE INTAMPLA ASTAZI?

    CARE SUNT CARACTERISTICELE UNEI CASATORII DE PIATRA/FERICITE/BINECUVANTATE?

    Probabil ca la aceasta intrebare, Biblia sau Sfanta scriptura are raspunsuri exacte si practice:


    o Temelia/Centrul casătoriei – relația cu Dumnezeu (TEMELIA ÎN CRISTOS –Matei 7)
    o Stalp 1 – COMUNICARE
    o Stalp 2 - CUNOASTERE
    o Stalp 3 - INCREDERE
    o Stalp 4 - DRAGOSTE
    o Caramizi - ROADE DUHOVNICEȘTI/CARACTER/VIRTUTI
    o Ferestre – RUGACIUNE
    o Usa – RELATIILE CU CEILALTI: ZAVOR (intimitate) SI BALAMALE (ospitalitate)
    o Acoperis - ÎNCHINARE/MULTUMIRE/RECUNOSTINTA

    RăspundețiȘtergere
  6. Va invitam sa dezbateti in continuare tema enuntata!!!
    Orice parere este binevenita!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mie mi-a placut filmul si dezbaterea. Mi-a placut ca au participat foarte multi oameni si au adus idei interesante si bune de retinut.
    Cred ca a fost o seara reusita.

    Cu ce am ramas eu din film si discutia de dupa, este faptul ca o familie puternica implineste cateva principii importante:
    CUNOASTE - comunicare
    CUCERESTE - nu te lasa influentat de aparente
    PRETUIESTE - respecta valorile, principiile si caracterul persoanei iubite

    VOI CU CE ATI RAMAS DIN ACEASTA SEARA?

    RăspundețiȘtergere