sâmbătă, 11 decembrie 2010

Cum sa fac fata descurajarii?

5 comentarii:

  1. CONCLUZII

    În final, descurajarea ține de alegerea noastră! Poți alege să cedezi, sau poți să biruiești descurajarea! O poți birui și nu renunți chiar și atunci când ești obosit, frustrat, ai eșuat sau îți este teamă!!! Oamenii puternici sunt oameni obișnuiți dar cu credință și perseverență mare! Reorganizează-ți viața! Încrede-te în Dumnezeu! Luptă-te până la capăt! Nu renunța niciodată!

    o Ești descurajat? Ia-ți o mică vacanță!
    o Scrie pe un caiet/agendă o mică evaluare a vieții tale de până acum și a anului în curs și câteva obiective ale anului care va veni, fă o listă cu priorități
    o Găsește-ți un grup de sprijin

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu toţii suntem uneori descurajați: o notă, un examen, o relație, o promovare, un meci, o vorbă spusă de cineva, etc, sunt câteva motive pentru care putem fi descurajați.


    De ce este descurajarea o boală de temut?

    o Este universală – eu, tu, noi, voi...indiferent de vreme, loc, poziție socială...
    o Nu apare o singură dată în viața cuiva – apare de mai multe ori, din motive diverse...
    o Este contagioasă - și alți oameni pot fi afectați de descurajarea noastră...

    Deci, dacă descurajarea este o boală universală, care poate apărea oricând și este contagioasă, atunci, există oare leac pentru vindecarea ei?
    o Ce faci când în viaţa ești descurajat?
    o Ce înseamnă să fii descurajat?
    o De ce îngăduie Dumnezeu descurajări în viaţa creştinului?

    Cum poţi să faci față descurajării?
     Descurajarea se naste din nemultumirea fata de trecut, dezamagirea fata de prezent si neincrederea in viitor. Ea aduna la un loc ingratitudinea fata de binecuvantarile de ieri, indiferenta fata de oportunitatile de astazi si nesiguranta fata de surprizele zilei de maine....

    Vestea bună este că descurajarea se poate vindeca!!! O istorisire din viața lui Neemia ilustrează 4 cauze ale descurajării și cel puțin 3 leacuri împotriva ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce apare descurajarea?
    1. OBOSEALA – ”Puterile celor ce duc poverile slăbesc!” (10)
    • Când survine oboseala și descurajarea? ”Am zidit zidul, care a fost isprăvit pretutindeni pînă la jumătate din înălţimea lui”(6a). Cel mai tare ne descurajăm când ajungem la jumătatea drumului, când ajungem la jumătatea proiectului. La început toată lumea muncește cu entuziasm și sacrificiu.

    ”Mai bun este sfârșitul unui lucru decât începutul lui” (Ecl.7:8)

    2. FRUSTRAREA - ”Dărâmăturile sunt multe, nu vom putea să zidim zidul” (v.10)

    Nu poți evita deșeurile, dar trebuie să înveți să faci distincție între ele și lucrurile valoroase încât să nu renunți la planul tău inițial!!!

    Nimicurile sunt acele lucruri care îți stau în cale, întreruperile care te împiedică să îți îndeplinești scopurile. Acestea sunt lucrurile de care trebuie să scăpăm!!!!


    3. EȘECUL - ”nu vom putea să zidim zidul” (10b)

    Obosiți, frustrați din cauza moluzului, oamenii din istorisire ajung la o concluzie negativă, care constituie un moment de cotitură: nu vom reuși să terminăm zidul, e o nebunie să mai încercăm. Renunțăm!!!
    Când lucrurile nu merg așa cum le-am planificat, scade încrederea, îți pierzi curajul, te descurajezi și ești gata să renunți!!!!

    4. FRICA – ”Şi vrăjmaşii noştri ziceau: ,,Nu vor şti şi nu vor vedea nimic pînă vom ajunge în mijlocul lor; îi vom ucide şi vom face astfel să înceteze lucrarea.``

    Cum îți dai seama că descurajarea ta este cauzată de frică? Îți vine să fugi!!! Ai o dorință acută de a scăpa de exigențele și presiunile vieții. Reacția naturală a fricii va fi întodeauna aceea de a fugi...

    RăspundețiȘtergere
  4. CUM POTI FACE FATA DESCURAJARII?

    1. REORGANIZEAZĂ-ȚI VIAȚA - Caută o cale mai bună!
    în versetul 13 citim cum Neemia reorganizează echipa: ”De aceea am pus, în locurile cele mai de jos, dinapoia zidului, şi în locurile tari, poporul pe familii, i-am aşezat pe toţi cu săbiile, suliţele şi arcurile lor”.

    Te confrunți cu o problemă? Reorganizează-ți viața. Ai probleme în căsnicie? Nu renunța! Încearcă să îți schimbi atitudinea. Probleme în afacere? Încearcă o nouă abordare, o nouă strategie. Probleme în trăirea creștină? Încearcă o nouă rugăciune. Te confrunți cu o problemă de sănătate? Încearcă să afli părerea și unui alt doctor!!!

    2. AMINTEȘTE-ȚI CINE ESTE LA CÂRMA VIEȚII TALE – Amintește-ți de Domnul!
    ” M'am uitat, şi sculîndu-mă, am zis mai marilor, dregătorilor şi celuilalt popor: ,,Nu vă temeţi de ei! Aduceţi-vă aminte de Domnul cel mare şi înfricoşat..."

     Ce înseamnă să ne amintim de Domnul???
    o Amintește-ți de bunătatea arătată de El în trecut – Cum s-a reflectat bunătatea Lui în viața ta până acum? Cum L-ai simțit până acum? Ce exemple concrete ai de modul în care te-a ajutat Dumnezeu până acum?
    o Amintește-ți de faptul că Dumnezeu este aproape de tine în prezent – ”Cu nici un chip nu am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi!” (Evrei 13:5)
    o Amintește-ți de promisiunile lui Dumnezeu care le va împlini în viiitor – ”În lume veți avea multe necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea!” (Ioan 16:33)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesante idei...

    RăspundețiȘtergere